Què diu de la CUP la premsa internacional?

  • Anàlisi de Josep Casulleras de l'impacte en la premsa del 27-S

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
26.09.2015 - 06:00

‘Un partit radical, probable poder en l’ombra de la secessió de Catalunya’. Aquest és el titular de l’article que l’agència Associated Press dedica a la CUP, poc abans de les eleccions del 27-S. El periodista Joseph Wilson situa la formació en una línia en la qual també posa Syriza, Podem i el nou dirigent del laborisme britànic, Jeremy Corbyn. Fa dos dies Artur Mas deia en un míting de Junts pel Sí que ‘votar la CUP no ajudarà en res’ de cara al reconeixement europeu. En aquesta anàlisi repassem què han dit els diaris internacionals sobre la CUP aquests últims dies. I en aquest article d’AP, el periodista diu que pot tenir la clau de les aspiracions independentistes.

L’article d’Associated Press diu que ‘el gran bloc de Junts pel Sí necessitarà el suport de la CUP per a garantir la majoria de 68 escons del parlament.’ I afegeix: ‘Això dóna a la CUP una potencial forta influència per a dictaminar els termes del seu suport, i imposar alguna de les seves propostes d’extrema esquerra a una Catalunya “business-friendly”’.

Joseph Wilson ha parlat amb David Fernàndez, de qui diu destaca les seves samarretes amb missatges combatius i que situa com a cara visible de la formació en uns anys en què la CUP ha aconseguit arrossegar el malestar per les retallades. Diu David Fernàndez a l’AP que l’estat espanyol ‘és una màquina que roba, mata i menteix’. I declara: ‘Pensem que el dilema del nostre temps és si aquesta és l’era dels mercats o és l’era de la gent. No reconeixem l’autoritat de la troica. Ningú no escull l’FMI, ningú no escull el Banc Central Europeu, i els estats i els banquers amb els seus lligams escullen la Comissió Europea.’

Les principals capçaleres de la premsa anglosaxona ha vingut presentant el 27-S com un referèndum ‘de facto’, és a dir, han donat un indubtable sentit plebiscitari a la cita de diumenge. I quan han fet anàlisis de les dades de les enquestes i de les opcions de les diferents candidatures, tant el Financial Times, com Bloomberg, com el Wall Street Journal, com el The Economist, han tingut en compte si el bloc independentista, la suma de Junts pel Sí i la CUP, pot tenir la majoria absoluta dels escons i també si poden arribar a assolir més del 50% dels vots. Una altra cosa són els pronòstics més enllà del 27-S en cas de victòria independentista, perquè tots aquests diaris són conscients dels obstacles que segurament posarà Madrid i del silenci de Brussel·les, i per això veuen a venir un període de confrontacó institucional i d’una negociació dura i molt complicada.

Compten, doncs, el vot independentista sumant Junts pel Sí i la CUP, però es demanen fins a quin punt la candidatura de Romeva, Mas, Junqueras i companyia serà capaç d’assolir o acostar-se molt a la majoria absoluta. Així ho expressa el prestigiós diari nord-americà Politico, en aquest reportatge titulat ‘La província desobedient’.

politico27s

‘Si la llista conjunta i la CUP sumen totes dues una majoria absoluta dels escons al parlament tindran un mandat per a pressionar per la independència’. Així de clar s’expressava el Financial Times en l’article de Tobias Buck ‘Catalunya votarà per la independència?’. I després matisa: ‘La votació de diumenge no és tant sobre si s’obté un mandat legal clar com sobre enviar un missatge poderós a Madrid i a la resta d’Europa. Per fer-ho, Junts pel Sí i la CUP probablement necessitaran més del 50% dels vots’.

El Wall Street Journal té un punt de vista semblant sobre el paper de la CUP; l’apunta el periodista Matt Moffet en aquest reportatge: ‘Els secessionistes poden obtenir la majoria amb el suport de la CUP, un partit independentista de l’esquerra radical, però les dues formacions divergeixen sobre com de fort ha de ser el mandat popular per a moure’s cap a la independència’. I en aquest sentit diu que la CUP demana que hi hagi una majoria del vot popular.

El fet que la CUP pugui tenir un paper decisiu, com han apuntat aquests diaris que hem repassat fins ara, genera incertesa en algunes capçaleres, que veuen amb inquietud el clar programa anti-troica de la formació. En aquest article Bloomberg expressa la inquietud que pot generar en els mercats un victòria de l’independentisme, i es limita a apuntar que en el bloc del sí cal comptar la CUP, ‘el partit anticapitalista que dóna suport a la secessió’.

El popular Huffington Post també veu incertesa en la CUP, en aquest article: ‘Hi ha una altre lement d’incertesa: perquè els secessionistes guanyin una majoria al parlament, necessiten el suport de la CUP, un partit d’esquerra radical que s’oposa al capitalisme, a l’OTAN i a la UE, i que ha dit que ha dit que no donaria suport a un govern amb Artur Mas com a president.’ I es demana: ‘Després de les eleccions, com pot un nombretan gran de socis tan diferents formar un govern que no s’acabi assemblant a una llitera dels germans Marx?’.

Conscient de la inquietud que genera en una bona part de la premsa de referència internacional el paper decisiu que pot tenir a CUP, el ministre espanyol Luis de Guindos va fer fa una setmana unes declaracions al Financial Times en què intentava fer penetrar el missatge que el problema català podia acabar tenir ressonàncies gregues.

‘Avisava’, deia el diari, ‘que les eleccions catalanes podien tenir conseqüències negatives per a la regió, per causa de l’esperada influència de pertits d’esquerres o d’extrema esquerra en el pròxim govern’. I recollia aquestes declaracions de De Guindos: ‘El meu missatge als inversors és que la independència [de Catalunya] no s’esdevindrà. El risc és que hi haurà un govern a l’estil de Syriza que apujarà impostos i no serà ‘business-friendly’. I acabava dient: ‘Artur Mas era un líder d’un partit que –a banda del suport al nacionalisme català– era ‘business friendly’, sensible amb els mercats i centrista. Ara ha destruït el seu partit i s’ha ajuntat en una llista amb marxistes i trotskistes’.

 

Articles anteriors:

Nervis als mitjans internacionals i pronòstics sobre la possibilitat real d’independència

L’ABC i La Vanguardia fan més gran l’escàndol Juncker sobre Catalunya

Les argúcies dels mitjans espanyols per a dissimular la relliscada de Rajoy

El Mundo es comença a espantar i encén l’alarma per al 27-S

El Financial Times dóna categoria de referèndum al 27-S, El Periódico parla d’odi…

 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any