La revista Time fa una radiografia del procés d’independència de Catalunya

  • La prestigiosa publicació explica que el sentiment sobiranista català es pot propagar a altres parts d'Europa i posar en dubte l'estabilitat de la UE

VilaWeb
Redacció
07.11.2015 - 19:32
Actualització: 07.11.2015 - 19:37

Arran de la votació de la declaració d’inici del procés d’independència, que es farà dilluns al Parlament, la revista nord-americana Time ha publicat un article per explicar l’actual situació política que viu Catalunya. Es titula ‘Què significa el vot independentista de Catalunya per Europa’, i conclou que el moviment separatista català, tingui o no tingui èxit, podria fer créixer altres corrents secessionistes a països com Itàlia, Bèlgica o Alemanya. El text diu que aquests moviments poden posar en dubte l’estabilitat de la Unió Europea, debilitada en els darrers anys pels problemes econòmics de Grècia, la possible sortida del Regne Unit o la mala gestió en l’onada de refugiats procedents de l’Orient Mitjà.

A banda d’aquesta conclusió, l’article se centra a fer una radiografia del procés polític que viu el Principat i els seus orígens: ‘Tot i que Catalunya té arrels d’estat independent, durant molt temps ha format part d’Espanya, aconseguint mantenir el seu propi idioma, la cultura, la gastronomia i un govern semiautònom’. Relaciona el creixement del sentiment independentista amb la crisi econòmica i estableix que l’impuls definitiu va arribar amb la negativa de Mariano Rajoy de concedir un pacte fiscal, l’any 2012. ‘En aquell moment, el president de la Generalitat, Artur Mas, un polític moderat que creia en la sobirania econòmica però no en la independència, va canviar i va unir forces amb l’esquerra del país’, diu Eliza Gray, autora de l’article.

Declaració d’inici de la independència

‘La votació de dilluns és, en gran mesura, simbòlica. Si el Parlament de Catalunya vota sí a la secessió, probablement, s’iniciarà el començament d’un llarg procés cap a la formació d’un estat independent’, continua l’article. Amb tot, diu que les probabilitats d’independència són baixes, ja que la secessió és il·legal segons la constitució espanyola i seria difícil obtenir el reconeixement internacional.

Després de la votació de dilluns, els següents passos no són clars. Explica que el govern espanyol podria suspendre l’autonomia, el que suposaria la invalidació de la presidenta del Parlament i del funcionariat. ‘La disputa entre Catalunya i el govern espanyol va més enllà de les negociacions’, diu. I afegeix unes declaracions de Manuel Muñiz, expert en política internacional de la Universitat d’Oxford: ‘El problema és que Espanya ha establert una situació de conflicte i ara és l’únic camí que queda’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any