Avui és el dia més llarg de l’any… amb un segon més

  • A mitjanit s'hi afegeix un segon intercalar per a sincronitzar els rellotges atòmics amb la velocitat de rotació de la Terra

VilaWeb
Redacció
30.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui, 30 de juny, és la data seleccionada per a afegir un segon addicional a l’hora civil per a sincronitzar-la amb l’astronòmica. Des de la introducció dels rellotges atòmics, a mitjan segle XX, s’ha observat que periòdicament hi ha un desfasament d’un segon respecte de la rotació de la Terra, sotmesa a microdesviacions. El d’avui serà el vint-i-sisè segon intercalar que s’hi introdueix des del 1972.

Els segons intercalars o addicionals tenen per funció de mantenir sincronitzats els rellotges atòmics, els de més precisió per a mesurar el temps, amb la rotació de la Terra: així com el temps atòmic és constant, la velocitat de la rotació de la Terra fluctua per tota una sèrie de factors.

L’última vegada que se’n va afegir un va ser el 30 de juny de 2012 i va comportar alguns problemes: es van haver d’endarrerir quatre-cents vols de l’aerolínia australiana Qantas i algunes pàgines d’internet importants com Mozilla, Reddit, Gawker, LinkedIn i Yelp van patir interrupcions de servei.

La NASA disposa d’un vídeo que explica el perquè de l’afegiment periòdic d’un segon:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any