El ‘segon de traspàs’, a debat

VilaWeb
Redacció
16.01.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si mireu el calendari d’enguany us adonareu que té tres-cents seixanta-sis dies, un més que no és habitual. El 2012, efectivament, és any de traspàs, i això significa que hi haurà 29 de febrer. Però el 2012 té una altra curiositat relacionada amb el temps: el 30 de juny s’afegirà un segon addicional a l’hora civil per a sincronitzar-la amb l’astronòmica. Des de la introducció dels rellotges atòmics, a mitjan segle XX, s’ha observat que periòdicament hi ha un desfasament d’un segon respecte de la rotació de la Terra, sotmesa a microdesviacions. Serà el vint-i-cinquè segon intercalar que s’hi introdueix des del 1972. I potser l’última: la Unió Internacional de Telecomunicacions, reunida aquesta setmana a Ginebra, té a l’ordre del dia una proposta de supressió dels ‘segons de traspàs’.

Hi ha tot d’arguments en favor de la possible supressió i contra. L’Observatori Reial de la Gran Bretanya, per exemple, defensa el manteniment dels segons intercalars i considera indispensable, per tant, de continuar sincronitzant la mesura del temps amb l’hora solar, per no desconnectar-nos de la natura. En canvi, l’Oficina Internacional de Pesos i Mesures de París fa pressió per fer desaparèixer aquesta correcció, perquè creu que els GPS i els instruments de navegació aèria, entre més dispositius, no poden actualitzar-se cada dos anys o anys.

La primera posició, la defensen sobretot els astrònoms i països com el Canadà, la Gran Bretanya i la Xina; i opten per la supressió Alemanya, els Estats Units, França i Itàlia, que fan cas de la petició de les multinacionals de satèl·lits nord-americanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any