Almenys trenta-set morts a l’atac a Tunísia

  • Dos homes armats van disparar ahir als turistes de la població de Susa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.06.2015 - 09:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’atemptat que va tenir lloc ahir a la població turística de Susa, a Tunísia, va deixar almenys trenta-set víctimes mortals, segons informa la premsa, que cita el ministeri de Sanitat del país. L’atac va tenir lloc en dos hotels costaners, l’Imperial Marhaba, de la cadena mallorquina Riu, i el Soviva, tots dos ubicats al mateix resort de Port al-Kantaoui. Segons aquestes informacions, un home armat va disparar contra els turistes amb un kalashnikov en un dels hotels, i un altre atacant va obrir foc en l’altre establiment. 

La majoria de la víctimes serien estrangers, però encara no s’han identificat. Les autoritats també van informar que hi hauria trenta-sis ferits. Fonts del ministeri de l’Interior tunisià, citades per diversos mitjans, diuen que entre les víctimes hi ha tunisians, anglesos, russos, alemanys i belgues.

També segons les autoritats, citades per diversos mitjans, un dels dos atacants va ser abatut i l’altre encara es busca. Tot i així, mitjans locals informen que el segon atacant ja va ser arrestat ahir, un fet que no s’ha confirmat encara.

L’atacant que va ser abatut per les forces de seguretat era un estudiant que no estava fitxat per la policia. No tenia cap antecedent i era de nacionalitat tunisiana, originari de la regió de Kairouan, al centre d’aquest país nord-africà. Cap grup ha reivindicat l’atac.

Fa tan sols tres mesos hi hagué una altra matança al Museu del Bardo, a Tunis, amb una vintena de morts, entre els quals un matrimoni català.

La matança ha tingut lloc el mateix dia d’un atemptat d’ISIS contra una mesquita xiïta de Kuwait i d’un atemptat a una planta de gas prop de Lió.

El Principat manté l’alerta en el nivell 4 sobre 5

‘A Catalunya estem al mateix nivell d’alerta que ha activat ara el govern espanyol, de 4 sobre 5’, ha explicat el conseller d’Interior, Jordi Jané, ‘pràcticament no el pugem -el nivell- perquè ja hi estàvem’, ha especificat. I és que des dels atemptats contra Charlie Hebdo del passat mes de gener a París, des del govern ja es treballa amb aquest protocol, per tant, ‘no necessàriament’ es notaran canvis en les actuacions dels cossos de seguretat. Jané, a més de condemnar els atemptats de França, Tunísia i Kuwait, que sumen més d’una cinquantena de morts, ha demanat ‘màxima unitat i col·laboració’ per afrontar una situació de risc que ‘malauradament existeix’.

El ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernàndez Díaz, havia anunciat prèviament que l’executiu espanyol ha augmentat el grau d’alerta del nivell 3, mitjà, al 4, d’alt risc, només un per sota del màxim. L’activació del nivell 4 es produeix per l’aproximació del primer aniversari de la proclamació del califat de l’Estat Islàmic, que té lloc el dia 29 de juny, i pel fet que els atemptats han tingut lloc a països pròxims a l’estat espanyol (França i Tunísia). També perquè les informacions de què disposen els cossos i forces de seguretat de l’estat espanyol ho aconsellen així. Segons Fernández Díaz, la mesura té un caràcter temporal.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any