Miquel Ensenyat (Més) presidirà el Consell de Mallorca

  • La formació d'un govern d'esquerres a les Illes continua encallada · El Consell de Menorca, principal escull per a l'entesa entre PSIB i Més

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.06.2015 - 11:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Miquel Ensenyat, número 1 de Més al Consell de Mallorca, serà el president de la institució durant aquest mandat. PSIB-PSOE, Més i Podem han arribat a un principi d’acord per al govern del Consell que serà anunciat aquest vespre, segons que informen diverses fonts. Totes tres formacions han negociat aquestes últimes setmanes un programa per a la nova legislatura, que inclou, entre més, que el català torni a ser requisit per a una feina de la funció pública.

Mentrestant, les converses continuen per mirar d’arribar a un acord al Consell de Menorca, principal escull per tal d’arribar a una entesa entre tots tres per a formar govern a les Illes Balears.

Les eleccions del 24 de maig van deixar una majoria d’esquerres al Parlament de les Illes Balears. El PP va ser el primer partit, però molt lluny de la majoria absoluta i sense aliances possibles per a atènyer-la. D’entrada semblava clara la idea d’un govern tripartit amb PSIB (14 diputats), Podem (10) i Més (9). Tots junts superen generosament la majoria absoluta (30 diputats). Però la negociació per a formar el govern s’ha complicat molt pels equilibris i les contraprestacions relatives a les altres institucions.

De primer, hi havia un pre-acord per a un govern presidit per Francina Armengol (PSIB), amb la participació de Més i el suport parlamentari de Podem, que no vol entrar en cap govern presidit pels socialistes. Aquesta via ja semblava segura, i incloïa la presidència del parlament per a Podem i la del Consell de Mallorca per a Més. Però vet ací que la negociació al Consell de Menorca ha entrebancat la negociació. Se la disputen el PSIB i Més per Menorca, que tenen els mateix nombre de consellers insulars. Més assegura que si el Consell de Menorca no és presidit per Maite Salord –la seva candidata– no hi haurà pacte al parlament. El PSIB vol fer valer que la seva candidatura va ser la més votada al consell i que té el dret de pretendre’n la presidència.

Més va aprovar en una assemblea a mitja setmana passada que la prioritat era un tripartit al govern de les Illes. Si el tripartit no era possible –pel desacord entre PSIB i Podem–, la primera opció alternativa seria un pacte bipartit amb els socialistes al govern i el suport de Podem al parlament. Les dificultats d’acordar amb PSIB el Consell de Menorca porten ara Més a pensar en un pacte amb Podem per governar en minoria, amb un hipotètic suport del PSIB a la cambra.

Aquestes hores vinents seran decisives per a desencallar un acord a totes les institucions. Avui es reunirà la direcció de Més per encarar les noves rondes de negociació. Els avenços més significatius amb vista a un acord s’han aconseguit fins ara en el programa i l’acció de govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any