Les entitats sobiranistes estudien la proposta de Mas però no volen precipitacions

  • L'ANC ahir i Òmnium avui estudien la proposta de fer una llista de la societat civil. Consideren imprescindible l'acord intern entre elles com a primer pas

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium han començat a estudiar la proposta feta ahir pel president Mas en el sentit que sigui la societat civil la que proposi una candidatura independentista transversal a les eleccions del 27 de setembre. Ahir es va reunir el secretariat de l’ANC i Òmnium ho fa avui. La primera reacció de les dues entitats ha estat de prudència. Consideren imprescindible posar-se d’acord entre elles dues i l’AMI abans d’explorar la proposta i no volen precipitar-se ni prendre cap decisió en calent. Creuen que no hi ha molt temps però que tampoc no cal donar una resposta immediata, sense estudiar a fons abans les conseqüències en tots els sentits de la proposta de Mas.

L’endemà que Oriol Junqueras expliqués en un article la proposta per una Aliança per una República Catalana de cara a les eleccions, Mas va explicar ahir que vol construir una candidatura com més unitària millor i més enllà dels partits. Amb la memòria ben fresca de la negativa d’ERC després del 9-N, Mas ha deixat clar que feia una crida a les entitats sobiranistes de la societat civil perquè construeixin una candidatura amb la màxima unitat possible per a les eleccions. Simultàniament a la conferència de Mas d’ahir a Molins de Rei, el consell nacional d’ERC escollia Junqueras com a candidat dels republicans a les eleccions.

Junqueras: ‘no fem una OPA a ningú’

Junqueras va afirmar que no volia competir amb d’altres opcions que comparteixen un mateix objectiu. ‘No llancem una OPA a ningú, al contrari, nosaltres obrim els nostres braços per abraçar i donar la mà a tots aquells que comparteixen els nostres objectius. No tenim cap inconvenient a desitjar sort a tots aquells que comparteixen l’objectiu de la independència’, va assenyalar Junqueras, que també vol que les forces no independentistes se sumin al procés després del 27-S.

‘L’objectiu principal és que les forces independentistes tinguin la màxima representació al Parlament de Catalunya, amb la fita de la majoria absoluta’, va dir el president d’ERC. ‘Aquesta és la prioritat, molt més que el resultat concret de qualsevol llista i de qualsevol projecte. És important que l’independentisme sigui clarament majoritari’, ha reblat Junqueras, que ha afirmat que –un cop s’hagi aconseguit aquest objectiu el 27-S– arribarà l’hora de sumar les forces no ‘implícitament’ independentistes al procés. ‘Un cop tinguem aquesta majoria al Parlament necessitem i volem implicar-hi aquelles forces que fins ara no se senten però que almenys no estan contra la independència’, va puntualitzar.

Mas s’ofereix a quedar al marge

Per la seva banda, Mas va ser molt explícit sobre el seu paper en aquesta proposta a l’ANC, Òmnium i l’AMI: ‘Si cal, puc quedar al marge de tot això. Si faig una crida en aquest moment decisiu al món sobiranista, més enllà dels partits, no puc pretendre fer-la perquè vinguin amb mi. Puc oferir-me a que es compti amb mi en la mesura que calgui i a que se m’assigni el paper que toqui.’

Vegeu el vídeo del moment de la proposta:

ARTICLES RELACIONATS

Mas crida l’ANC, Òmnium i l’AMI a construir una candidatura amb la màxima unitat

Junqueras defensa la seva llista de confluència: ‘No llancem una OPA a ningú’

Junqueras proposa una aliança d’esquerres independentista per al 27-S

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any