Duran plegarà si diumenge guanya el no a la consulta d’Unió

  • Admet que, en aquest cas, algú altre haurà de prendre el control del partit

VilaWeb
VilaWeb
ACN
10.06.2015 - 11:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del comitè de govern d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, ha admès que si guanya el ‘no’ a la consulta del 14-J, la direcció del partit haurà de reconèixer la derrota, fer un pas enrere i altres hauran de prendre el relleu. Preguntat per un congrés extraordinari si es dona aquesta situació, Duran ha considerat que ‘són moments de preparar eleccions’ de cara el 27-S. D’altra banda, ha avisat que la continuïtat de la federació de CiU depèn dels dos partits, de CDC i d’UDC. ‘Nosaltres ens volem entendre però no per dir amén a tot’, ha conclòs. Per la seva banda, el secretari general d’UDC, Ramon Espadaler, creu que ara no és moment de debatre sobre la llista del president pel 27-S.

Els tres dirigents més destacats de la direcció d’Unió que defensen la pregunta de la consulta, Duran i Lleida, Ramon Espadaler i Joana Ortega han comparegut aquest dimecres conjuntament per defensar la seva posició. Davant de les preguntes dels periodistes, el líder del partit ha admès que en cas que aquest diumenge guanyi el ‘no’, en una democràcia s’ha de saber reconèixer la derrota perquè voldria dir que la militància no subscriu la proposta d’una part important de la direcció. ‘El que hauríem de fer és reconèixer la derrota i que altres prenguin el relleu’, ha afegit. Tot i així, no veu clar celebrar un congrés extraordinari per escollir una nova direcció abans de les eleccions del 27-S, ja que considera que ‘ara és moment de preparar les eleccions’.

Sobre les conseqüències que pot tenir el resultat de la consulta al Govern, Duran ho ha deixat en mans del president de la Generalitat, Artur Mas, i ha assenyalat que, sobretot si guanya el ‘no’, al llarg de la setmana que ve s’hauran de fer reflexions al voltant d’aquesta qüestió.

En cas que diumenge guanyi el ‘sí’ a la pregunta, Duran ha explicat que la continuïtat de la federació nacionalista de CiU dependrà dels dos partits que la formen. En aquest sentit, ha considerat ‘poc just’ que es posi la càrrega sobre Unió i ha repartit responsabilitats entre els dos partits. Segons Duran, Unió vol entendre’s amb Convergència però ha avisat, ‘no per dir amén a tot’.

Per la seva banda, el secretari general d’UDC, Ramon Espadaler, ha defensat que ara no és el moment de fer un debat sobre la candidatura que presentarà Artur Mas el 27-S sinó de fer un debat sobre els continguts. D’aquesta manera, ha replicat una de les cares visibles que defensa el ‘no’ a la pregunta, Antoni Castellà, qui aquest dimarts va defensar que votar ‘no’ era donar suport a la llista transversal de Mas. Segons Espadaler, la tasca d’Unió no es pot limitar a fer aportacions de persones sinó que s’ha de dedicar a plantejar idees i ha celebrat que les declaracions de Castellà hagin ‘clarificat exactament’ quina és la situació a la recta final de la campanya.

Segons Espadaler, UDC té dues aportacions, sumar-se ‘acríticament’ a una candidatura o fer aportacions com a partit sobirà al procés. En aquest sentit, ha reivindicat la segons opció i la tasca d’Unió per eixamplar l’espai del procés.

Per la seva banda, la vicepresidenta del comitè de govern d’UDC, Joana Ortega, ha assegurat que ‘no tolera’ que sota el paraigua independentista es qüestioni el compromís d’UDC amb el procés o el país. ‘Això no ho accepto’, ha refermat de manera contundent. A nivell personal ha reivindicat que està tan o més implicada amb el procés que molta gent i ha assegurat que vol que el procés continuï. ‘Vull que UDC continuï influint en el disseny del futur de Catalunya’ a partir de ‘principis democràtics’ com la cohesió social i territorial, el respecte a les lleis i el diàleg.

Ortega ha defensat que votarà ‘sí’ aquest diumenge per donar un ‘sí’ a la sobirania d’Unió, un ‘sí’ a una aportació d’Unió al projecte col·lectiu i, per tant, un ‘sí’ a la veu d’Unió. Finalment, ha convidat els militants del partit a fugir de ‘maniqueismes’ d’altres que ho plantegen en termes ‘estàs amb mi o contra mi’

Més informació:

Històrics d’Unió criden a votar no diumenge

Pilarín Bayés, militant històrica d’Unió, demana votar no diumenge

‘Votar no a la consulta interna d’Unió és donar suport a Mas pel 27-S’, diu De Gispert

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any