El TC anul·la definitivament l’impost de la Generalitat sobre dipòsits bancaris

  • Diu que la Generalitat no pot crear tributs propis per mitjà de decrets llei

VilaWeb
ACN
01.06.2015 - 18:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol ha fet públiques dues resolucions amb què anul·la definitivament l’impost sobre dipòsits bancaris que la Generalitat de Catalunya i el parlament van aprovar. El TC diu que ‘coincideix’ amb el que més tard va aplicar el govern espanyol —que va fixar al 0%. També diuen que és inconstitucional perquè la Generalitat no pot crear imposts propis per la via del decret llei. L’impost restava suspès cautelarment des del gener del 2013, quan el govern espanyol va presentar un recurs en què demanava que s’imposés l’article 161.2 de la constitució espanyola i no es pogués aplicar mentre es resolia la qüestió.

El Constitucional hi veu ‘incompatibilitat’

Els magistrats resolen els recursos que el govern espanyol va presentar els anys 2012 i 2014 contra el decret llei de creació de l’impost per part de la Generalitat i posteriorment l’aprovació per part del Parlament de Catalunya. Totes dues sentències han estat dictades per unanimitat.

Els magistrats consideren que el tribut català és similar al que va crear l’executiu de Rajoy i per tant incorre en una ‘incompatibilitat’ que estableix la llei de finançament autonòmic.

Argumenten que ‘hi ha coincidència amb el fet imposable, la base imposable i els contribuents’, i ‘les úniques diferències són la quota tributària i les deduccions establertes per la comunitat autònoma per a sucursals radicades al seu territori’.

Per tant, segons els magistrats, la creació de l’impost de la Generalitat ‘implica la vulneració dels articles 133.2 i 157.3 de la constitució espanyola i de l’article 6.2 de la llei de finançament autonòmic (LOFCA)’

La sentència conclou que el TC ha de ‘declarar la inconstitucionalitat i nul·litat de la llei del Parlament de Catalunya 4/2015, de 4 d’abril, de l’impost sobre els dipòsits i les entitats de crèdit’.

Amb això posa punt final a la pugna entre la Generalitat i el govern de Mariano Rajoy, que va impugnar el tribut que la Generalitat i el Parlament de Catalunya havien aprovat al 2012 i en va forçar la suspensió cautelar.

La Generalitat no pot crear tributs per decret llei

El TC també resol el recurs que el govern espanyol va presentar contra el decret llei de creació del tribut. Determina que la Generalitat no pot crear tributs propis per mitjà de decrets llei, com va fer en aquest cas. Segons els magistrats, és una mesura per a preservar les atribucions del Parlament de Catalunya que queda establerta a l’Estatut.

‘El decret llei impugnat’ per l’executiu espanyol ‘crea, com a impost propi de la Generalitat de Catalunya l’impost sobre dipòsits a les entitats de crèdit, de naturalesa directa’ però ‘com que estableix “ex novo” aquest impost propi’ la Generalitat ‘infringeix l’exigència’ de l’estatut de fer-ho a través del Parlament.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any