‘L’independentisme ha guanyat les eleccions a Catalunya’, diu un article de The Guardian

  • Pronostica que els partits independentistes poden obtenir majoria d'escons a les eleccions del 27-S

VilaWeb
Redacció
27.05.2015 - 11:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari britànic The Guardian va publicar ahir un article en què analitzava les eleccions municipals del 24-M i en destacava l’èxit de l’independentisme. Es titulava així: ‘Hi ha hagut un terratrèmol en la política espanyola? No encara, però va venint.’ En el text, escrit pel periodista i escriptor gallec Miguel-Anxo Murado, s’estudien els resultats de les eleccions a Catalunya i la manera com poden afectar les del 27-S. Diu que s’ha parlat molt del fet que el principal partit independentista –CiU– va perdre la ciutat de Barcelona, però recorda que, tot i ser un cop dur, el suport a la independència ha crescut substancialment i ha guanyat les eleccions de Catalunya.

Sobre les eleccions del setembre, explica: ‘El govern català té la intenció de convertir-les en un referèndum sobre la independència i si els resultats de diumenge es repeteixen realment pot guanyar.’ L’articulista preveu que al setembre els partits independentistes poden ‘obtenir la majoria d’escons al parlament però sense la majoria de vots. Fos com fos, el debat polític espanyol canviaria bruscament’.

El terratrèmol espanyol

Sobre les eleccions de diumenge a Espanya, diu que els partits del sistema, PP i PSOE, han perdut l’hegemonia –tot i mantenir el 50% dels vots– i a Barcelona i Madrid han estat derrotats pels partits dels ‘indignats’. Diu que Ciutadans –que qualifica de ‘centra-dreta’– va tenir bons resultats, però no els que els oferien les enquestes, que l’havien ‘sobreestimat’.

Més informació: El suport als partits independentistes a Catalunya, municipi a municipi

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any