Noranta anys de la primera gran xiulada contra l’himne espanyol

  • Repassem en vídeo les protestes històriques més sonades contra el símbol espanyol i el rei, del 1925 fins avui

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La final de la Copa entre el Barça i l’Athletic de Bilbao d’avui al Camp Nou anirà precedida per una sonora xiulada a l’himne espanyol i el rei. Així ho indiquen aquests últims anys, en què han proliferat les escridassades contra aquests dos símbols espanyols. Ja va passar en la mateixa competició i els mateixos protagonistes a Mestalla (València) el 2009 i al Vicente Calderón (Madrid) el 2012. Però, de xiulades a l’himne, n’hi ha hagut moltes més, des del 1925 fins ara.

La clausura del camp de les Corts

El juny del 1925, en plena dictadura de Primo de Rivera, el camp del FC Barcelona de les Corts fou clausurat. El motiu: la xiulada a la ‘Marxa reial’, l’himne espanyol, en un partit amistós del Barça i el Júpiter com a campions de primera i segona, respectivament, i en homenatge a l’Orfeó Català.

 

Abans de començar el partit una banda de música de la marina anglesa va interpretar l’himne i una bona part dels dotze mil espectadors que hi havia a les graderies hi va respondre amb una xiulada monumental. Tot seguit la banda va interpretar l’himne britànic, ‘God save the King’, que tothom va aplaudir calorosament.

L’incident va indignar tant les autoritats, que el governador miltar a Catalunya, Joaquim Milans del Bosch, va ordenar de clausurar l’estadi del Barça durant sis mesos (finalment, en van ser tres). També es va imposar una multa a l’equip i no tan sols es va destituir el fundador del Barça, Joan Gamper, de la presidència del club, sinó que se’l va expulsar a Suïssa.

 

Un quart de segle de xiulades contra Juan Carlos

Aquell va ser el precedent més antic; entre els més recents, cal destacar la xiulada de l’any 1989, quan Juan Carlos I fou xiulat en la inauguració de l’Estadi Olímpic de Montjuïc:

 

Vint anys més tard, l’any 2009, justament en la final de Copa entre el Barça i l’Athletic a Mestalla, hi va haver la gran xiulada a l’himne espanyol i al rei:

 

I un any més tard, el 2010, els afeccionats blau-grana van dedicar una gran escridassada al rei i a l’himne espanyol durant la final de la Copa de bàsquet, disputada pel Barça i el Madrid a Bilbao:

 

En la final de la mateixa competició del 2013, disputada entre el Barça i el València, l’escridassada es va reproduir a Vitòria:

 

No va ésser l’única d’aquell any: n’hi va haver una altra poc després en la inauguració del Mundial de Natació, a Barcelona.

L’última gran xiulada contra l’himne i Juan Carlos es va produir l’any passat, en la final de la Copa de futbol entre el Barça i el Madrid a Mestalla:

 

Informació relacionada:

Amenaça de sancions si hi ha xiulada a l’himne espanyol a la final de copa

Vols xiular l’himne espanyol com si fossis a la final de la Copa?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any