L’independentisme comença a triar cares noves

  • L'ANC encara aquesta setmana el relleu de Forcadell i d'una bona part del secretariat · Baños, entre els candidats de la CUP per al 27-S

VilaWeb
Redacció
04.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana entra aquesta setmana de ple en una nova etapa, perquè es farà efectiu el relleu de Carme Forcadell com a presidenta de l’entitat i d’una bona part de membres del secretariat, que han exhaurit els tres anys en què poden romandre-hi. L’ANC elegirà una nova direcció per a encarar els pocs mesos que queden d’ací a la Diada i a les eleccions del 27-S. Unes eleccions en què la CUP presentarà una renovació important a les llistes, amb la retirada de la primera línia de David Fernàndez, Quim Arrufat i Isabel Vallet. L’independentisme cerca cares noves. I ja han anat apareixent noms.

Avui es farà pública la llista definitiva de persones que volen formar part del secretariat nacional de l’ANC. Vegeu ací la llista provisional. Són 139 els qui han formalitzat la sol·licitud per optar a un dels 75 llocs a la direcció, entre candidats territorials i nacionals. Per als 25 llocs de representació nacional s’hi han presentat 56 candidats.

Entre aquests, hi ha l’escriptor i historiador Agustí Alcoberro, l’escriptora i traductora nord-americana Liz Castro i l’adjunt al Síndic de Greuges Jordi Sànchez, que s’especula que pot ser el relleu de Carme Forcadell al capdavant de l’entitat. Es presenten en una candidatura conjunta, ‘Junts’, al costat de Rosa Alentorn, Hadar Ayxandri, Ferran Camps, Joan Contijoch, Gemma Cots, Víctor Cucurull, Enric de Vilalta, Xavier Fähndrich, Ignasi Faura i Carme Garcia, a més de Pere Grau, Nuri Guillaumes, Josep Maria Llasat, Antoni Llimona, Albert Martín, Ferriol Moya, Oriol Munné, Anna Pérez, Josep Emili Puig, Vicenç Relats, Gabriel Rufián —membre actiu de Súmate—, Beni Saball, Josep Sabaté, Carles Segura, Meritxell Serret, Jaume Terribas i Jordi Vilarasau. Es consideren una candidatura ‘unitària i de continuïtat, amb experiència al si del secretariat nacional, i alhora renovada’.

Entre les cinquanta-sis persones que volen entrar al secretariat nacional, també hi ha Josep Puig Boix, vinculat als inicis d’Alternativa Verda i ex-regidor de l’Ajuntament de Barcelona. Es presenta en candidatura compartida amb Santiago Vilanova en defensa d’un estat català i ecologista.

A banda les cinquanta-sis persones que opten als vint-i-cinc càrrecs del secretariat nacional, n’hi ha vuitanta-tres més que es presenten als cinquanta llocs de representació territorial de l’ANC.

Fins el 8 de maig podran votar les assemblees exteriors. El dissabte 9 de maig, en plena campanya per a les eleccions municipals, la militància votarà el secretariat. El resultat definitiu se sabrà el dia 12 i la presentació del nou secretariat serà el dia 16. El dia 23 s’acaba el termini per a acceptar el càrrec orgànic que s’atorgui als membres del secretariat.

Antonio Baños, al ‘bombo de candidats’ de la CUP

Mentre l’ANC es prepara per a tot aquest procés de renovació de la direcció, el nom d’Antonio Baños com a possible candidat de la CUP el 27-S ja és damunt la taula. N’hi haurà més. Però de moment ja se sap que la formació li ha ofert d’entrar en una llista de noms que després hauran de ser votats en un procés de primàries, i ha acceptat.

El periodista ho va explicar ahir a RAC-1: ‘Jo no sóc membre de la CUP, però m’ho han demanat des del partit i he acceptat d’entrar al bombo de candidats.’ I va afegir: ‘M’han demanat permís perquè el meu nom sigui dins una llista llarga de gent molt ferma com a possibles candidats a les eleccions al parlament.’ Es va mostrar il·lusionat de participar-hi: ‘Em fa moltíssima il·lusió de ser en aquest procés i participar en aquesta formació.’

Baños, que també és un membre actiu de Súmate, fou un dels oradors de l’acte de l’ANC el 24 d’abril al Palau Sant Jordi, on va pronunciar un discurs molt aplaudit.

El procés de primàries per a elegir el candidat de la CUP a les eleccions es farà al juliol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any