Dos anys de presó i 1,5 milions de multa per a Emilio Cuatrecasas per frau fiscal

  • L'advocat aconsegueix un acord per a eludir l'empresonament

VilaWeb
ACN
15.04.2015 - 15:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’advocat fiscalista Emilio Cuatrecasas ha acceptat una pena de dos anys de presó i 1,5 milions d’euros de multa per vuit delictes de frau fiscal comesos entre els 2006 i 2008. Ha arribat a un acord amb la fiscalia de delictes econòmics, la Generalitat de Catalunya i l’Agència Tributària després d’haver pagat 4,1 milions d’euros i ara haurà de pagar una multa extra. No podrà obtenir subvencions públiques ni beneficis fiscals durant vuit anys. Cuatrecasas va posar a nom d’una empresa patrimonial seva quatre habitatges familiars, uns quants vehicles, un vaixell i dos amarradors, entre més despeses privades.

La fiscalia, l’advocacia de l’estat i la Generalitat acusen Cuatrecasas d’haver defraudat uns 3 milions d’euros a Hisenda dissimulant lloguers i més despeses com si fossin de l’empresa Emesa, una societat patrimonial propietat seva, a través de dues empreses interposades, una amb seu a Suïssa i una altra amb seu a l’estat espanyol. No obstant això, en realitat eren despeses totalment personals. Segons l’escrit de la fiscalia pactat amb Hisenda, la Generalitat i l’acusat, a través de ‘negocis simulats’ Cuatrecasas aparentava que ell pagava el lloguer d’unes quantes residències, vehicles, un vaixell i més despeses a la seva empresa patrimonial, i aquesta es feia càrrec de les despeses de funcionament, manteniment, consums i salaris de la tripulació del vaixell o del personal de servei.

D’aquesta manera, ell i la seva empresa van deixar de pagar uns 827.000 euros de l’IVA dels anys 2006 a 2008, uns 313.000 euros de l’Impost de Societats del 2006, uns 775.000 euros del 2006 al 2008, i 1,1 milions de l’Impost de Patrimoni el 2007.

Complex entramat financer

Des del 1991, Emilio Cuatrecasas era propietari d’Emesa a través d’Union CB SL, empresa espanyola que a la vegada era propietària de la suïssa BC Property. Cuatrecasas, la seva esposa i les seves tres filles eren els propietaris d’Union CB, fins el juliol del 2007, quan totes les accions van passar a Emilio Cuatrecasas arran dels acords econòmics pel divorci del matrimoni. Ni Union CB ni BC Property van realitzar cap activitat econòmica, sinó que només servien per posseir les accions d’Emesa. Però Union CB va afirmar haver pagat serveis professionals de supervisió d’inversions i activitats immobiliàries i financeres a l’esposa de Cuatrecasas els anys 2005 i 2006. Mercedes B.R. nega que prestés cap servei a l’empresa, ja que ella és metgessa.

Emesa sí que tenia certa activitat econòmica: cobrant lloguers de diversos immobles, facturant l’activitat de l’acusat com a advocat del reconegut despatx Cuatrecasas-Gonçalves Pereira i, per últim, incloent en els seus actius tots els béns personals i familiars del fiscalista, que és la part que es considera delictiva.

Per simular que els seus béns personals pertanyien a la seva pròpia empresa, simulava contractes de lloguer. Per justificar-ho, l’objecte social d’Emesa era tan ampli que incloïa activitats com activitats d’hostaleria, lloguer de vehicles, embarcacions, ordinadors i mobiliari. Així, per exemple, Emilio Cuatrecasas suposadament pagava un lloguer per la seva casa familiar, al barri de Pedralbes, i una casa a la Val d’Aran a Emesa.

Després del divorci, l’advocat es va traslladar a un àtic amb cinc places d’aparcament i trasters del Passeig de Gràcia, valorat en 9,3 milions d’euros, pel qual també pagava un lloguer a Emesa, i va fer el mateix amb una segona residència al Baix Empordà per 7,7 milions. El mateix procediment l’utilitzava per a la seva embarcació, ‘Concòrdia’, i dos amarraments al port de Mataró, tot valorat en 6 milions, a més de nou automòbils, alguns d’ells utilitzats per personal de la tripulació del iot i familiars.

Emesa es va fer càrrec de totes les despeses relacionades amb aquestes propietats, com mobles, electrodomèstics, decoració, subministraments, manteniment, personal de servei i els vuit tripulants de l’embarcació. L’empresa també pagava viatges, targetes Visa i restaurants.

Els contractes simulats tenien clàusules de lloguer ‘absolutament inusuals’. Per exemple, l’arrendament dels habitatges es fa amb la condició que Emesa es comprometi a satisfer sense límit previ tota classe de despeses en mobiliari, servei domèstic, manteniment, jardineria, rentat, consum sense límit d’aigua, llum i gas. I s’autoritza el subarrendament, la domiciliació d’empreses espanyoles o estrangeres i l’ús de l’immoble com a oficines.

El lloguer del iot també incloïa que l’empresa es fes càrrec de les despeses de tripulació, combustible, manteniment i funcionament ordinari. En canvi, dels cotxes no s’han aportat els contractes de lloguer, però sí les factures emeses per Emesa. L’empresa també es feia càrrec de compres d’objectes personals, quotes de clubs, restaurants i viatges.

Tots aquests suposats pagaments, segons el fiscal, anaven ‘de la butxaca esquerra a la butxaca dreta’ d’Emilio Cuatrecasas, ja que resulta ‘irrellevant’ que ingressés ‘esporàdicament’ diners a Emesa si llavors en podia disposar il·limitadament. Però, a més, el querellat no va ser ‘meticulós’ en el pagament d’aquests falsos lloguers, perquè els pagaments no concretaven a quins rebuts es referien. Igualment, la majoria d’ingressos a Emesa no eren en diners comptables, sinó mitjançant la cessió de crèdits que suposadament Emilio Cuatrecasas tenia amb el seu propi bufet d’advocats. Però Emesa no consta que reclamés aquests diners al bufet, tot i que en alguns casos havien passat dos anys.

El cas va ser arxivat pel jutjat d’Instrucció dues vegades, però l’Audiència de Barcelona va obligar el jutge a reobrir-lo després dels recursos de la fiscalia. Finalment, Cuatrecasas ha acceptat tres mesos de presó per cadascun dels vuit delictes fiscals, cosa que previsiblement no li comportarà l’ingrés en un centre penitenciari. Se li té en compte la circumstància atenuant molt qualificada de reparació del dany, ja que fa poques setmanes va pagar els poc més de 3 milions defraudats, més 1,1 milions d’interessos. Per això, se’l condemnarà a pagar 1,5 milions de multa més, i la prohibició durant vuit anys de rebre subvencions públiques o beneficis fiscals i de la Seguretat Social.

Cuatrecasas haurà d’acceptar aquesta pena en una vista oral davant del jutge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any