El govern i ERC ja preparen plans de contingència per a l’estat català

  • Segons que ha explicat la secretària general dels republicans, Marta Rovira

VilaWeb
Redacció
05.04.2015 - 13:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern i ERC han començat a preparar plans de contingència per a preparar la construcció d’un estat català, en cas que el procés d’independència tiri endavant després del 27-S i preveient la possibilitat que l’estat espanyol no s’avingui a negociar. Aquests plans preveuen qüestions com les vies de finançament del nou estat durant els primers mesos de vida, la divisió dels actius i dels passius i l’assumpció de noves competències. N’ha parlat la secretària general d’ERC, Marta Rovira, en una entrevista a l’agència Efe.

Segons Rovira, els plans de contingència han estat encarregats pel govern de la Generalitat, tant al Consell assessor per la Transició Nacional com al Comissionat per a la Transició Nacional. I els republicans esperen anar-hi fent aportacions. ‘Esperem que els plans siguin una realitat aviat, i que incloguin totes les hipòtesis de negociació possibles amb el govern espanyol, amb dues opcions damunt la taula: que realment hi hagi alguna mena de negociació, o qui hi hagi una negació de tot’, ha dit la dirigent d’ERC.

Rovira ha recordat que durant els divuit mesos de transició nacional, previstos en el full de ruta preacordat per CDC i ERC, ‘s’hauran de prendre decisions executives, i els àmbits de treball són molt diversos. I insisteix que la negativa a negociar per part de Madrid no ha d’impedir pas que ‘des de Catalunya es vagin prenent decisions polítiques i s’executin. ‘Segurament això voldrà dir tallar la cinta de la Hisenda General de Catalunya i començar a recaptar, i fer un seguiment de les tensions de tresoreria’.


El full de ruta íntegre:

«FULL DE RUTA UNITARI DEL PROCÉS SOBIRANISTA CATALÀ

Aquest full de ruta pretén aplegar les organitzacions sobiranistes que comparteixen l’objectiu que Catalunya iniciï un procés de transició democràtica perquè esdevingui un estat independent si així ho vol la majoria de la ciutadania.

A.  ELECCIONS PLEBISCITARIES

Les eleccions del 27 de setembre, que tindran caràcter plebiscitari, serviran de mecanisme legal per a conèixer la voluntat del poble català sobre el seu futur polític substituint el referèndum que es va impedir realitzar. D’aquesta manera el resultat serà de lectura fàcil i inequívoca per a tothom, dins i fora de Catalunya, i en permetrà l’exercici del mandat corresponent.

Els programes de les candidatures sobiranistes han de deixar clar, com a punt primer i destacat, que votar-les suposa un pronunciament favorable a la independència de Catalunya.

L’eix nacional i social són indestriables; per tant, cal fer una aposta decidida per a la recuperació de l’estat social, especialment en educació, sanitat i pensions, com a drets socials i serveis públics essencials.

És imprescindible expressar una voluntat inequívoca de regeneració democràtica, transparència, retiment de comptes, participació ciutadana i lluita contra la corrupció.

 

B.  DESENVOLUPAMENT DEL PROCÉS

Elaboració d’un projecte de text constitucional en el termini aproximat de 10 mesos, mitjançant un mecanisme participatiu que permeti aplegar més voluntats al projecte a través d’un procés constituent obert en què hi tinguin participació directa els ciutadans (Convenció Constitucional Catalana) i supeditat a un referèndum posterior.

Creació i posada en funcionament de les estructures necessàries del nou estat: hisenda pròpia, seguretat social, transitorietat legal, acció exterior, transició d’infrastructures estratègiques, serveis socials i de salut, proveïment energètic, seguretat…

Exercici dels actes de sobirania necessaris per a construir el nou país.

Recollint el mandat de les eleccions, declaració sobiranista inicial, com a anunci i inici del procés cap a la proclamació del nou Estat, o República catalana, segons els terminis i condicions explicitats en aquest full de ruta. El procés de transició democràtica no quedaria en cap cas supeditat a la vigència jurídica o a eventuals impugnacions d’aquesta declaració.

El procés de transició nacional cap a la proclamació d’un nou estat o República catalana, que s’iniciarà amb les eleccions del 27 de setembre, culminarà en un període màxim de 18 mesos.

 

C.  RELACIONS INSTITUCIONALS

Inici de negociacions amb l’Estat espanyol de les noves condicions: repartiment d’actius i passius, relacions entre els nous estats.

Obertura de negociacions amb les instàncies internacionals per al reconeixement i admissió del nou estat.

Mantenir una actitud expectant respecte de l’alternativa d’un referèndum vinculant per part de l’Estat espanyol sobre la independència de Catalunya.

D.  CULMINACIÓ DEL PROCÉS

Al final d’aquest procés se celebrarà un referèndum vinculant sobre el text constitucional que culminarà l’exercici del mandat democràtic a favor de la constitució del nou Estat català. El resultat positiu d’aquest referèndum permetrà la proclamació de la independència.

Elecció del nou Parlament ja en el nou marc constitucional.

A partir d’aquest moment, negociar les noves formes de relació amb l’Estat espanyol i la Unió Europea.

 

Barcelona, 30 de març de 2015

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any