Grècia es reuneix amb les institucions de la ‘troica’ per concretar els termes del rescat

  • Un equip de tècnics va a Atenes per treballar conjuntament amb les autoritats gregues

VilaWeb
ACN
11.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les negociacions entre les institucions de la ‘troica’ i Grècia comencen avui a Brussel·les. Paral·lelament, un equip de tècnics anirà a Atenes per treballar conjuntament amb les autoritats gregues amb l’objectiu que el país pugui rebre crèdit europeu fins a finals de juny. ‘No hi ha més temps a perdre’, va dir el president de l’Eurogrup, el neerlandès Jeroen Dijsselbloem després de la reunió amb els ministres de Finances de la zona euro. I va lamentar la pèrdua de tant de temps: ‘No sé per què vam perdre dues setmanes’ des del moment del pacte amb Grècia perquè ‘l’acord era prou clar’, va dir.

Dijsselbloem va explicar que el primer pas era tenir un acord total tan aviat com fos possible i que es concretés què s’esperava exactament del govern grec en els quatre mesos vinents, quan caducava la pròrroga del rescat que van acordar a final de febrer. El segon pas és l’aplicació d’aquestes mesures, va dir, sense descartar que pogués ser progressiva, per fases. Aquestes mesures, va dir, són necessàries perquè el govern d’Alexis Tsipras pugui rebre l’última remesa de finançament per part de la Unió Europea. A final d’abril la Comissió Europea i el Fons Monetari Internacional revisaran si Grècia ha complert les condicions acordades o no i ratificaran, si escau, el finançament pactat.

Per una altra banda, el ministre de Finances grec, Ianis Varoufakis, va dir, content: ‘La troica que venia als ministeris grecs és una cosa del passat, ja s’ha acabat.’ Va assegurar que l’equip tècnic que avui va a Atenes seria benvingut i que li oferiria tota la informació que necessités per a fer ‘una feina que és necessària’ a Grècia.

La presidència de l’Eurogrup

D’una altra banda, Dijsselbloem va negar dilluns que hagués presentat cap candidatura formal per a repetir com a president de l’Eurogrup, càrrec al qual també aspira el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos. Va admetre que sí que li agradaria de ser reelegit, però que era molt aviat per a presentar una candidatura. El mandat expira al juliol i Dijsselbloem va dir que no n’havia parlat amb el ministre espanyol durant la reunió de l’Eurogrup. Per una altra banda, el ministre espanyol va assegurar que, sobre això, faria el que digués el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any