La Generalitat va informar el govern espanyol de l’obertura de delegacions tal com estableix la llei

  • El Ministeri d'Afers Estrangers havia de fer un informe no vinculant que encara no ha fet

VilaWeb
Redacció
06.03.2015 - 15:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha decidit impugnar la Llei d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea de la Generalitat al Tribunal Constitucional espanyol. La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha criticat que el govern català no ha informat degudament de l’obertura de noves delegacions. Però el cert és que la Generalitat va informar el Ministeri d’Afers Estrangers espanyol tal com indica la Llei d’acció i de servei exterior espanyola en el seu article dotzè. Segons la norma espanyola, les comunitats autònomes han d’informar de l’obertura de delegacions a l’estranger abans de la seva obertura efectiva. La Generalitat va enviar la carta (pdf) al ministeri un cop el govern va aprovar obrir les delegacions de Viena i Roma el 23 de desembre de 2014.

En canvi, la llei espanyola estipula que després d’aquesta informació d’obertura de delagacions el Ministeri d’Afers Estrangers haurà de fer un informe que no serà vinculant. De fet, la primera versió de la llei que va arribar al congrés espanyol preveia que aquest informe d’idoneïtat fos vinculant. Però la resistència de Galícia, una de les comunitats amb més delegacions a l’exterior, va tombar aquest caràcter vinculant de l’informe del ministeri.

En qualsevol cas, el govern de Catalunya encara no ha obert efectivament les delegacions de Roma i Viena i el govern espanyol encara no ha fet l’informe sobre la seva idoneïtat.

El nou atac del govern espanyol

Sáenz de Santamaría denuncia que la Generalitat pretèn establir un cos diplomàtic públic propi i que no té competència per fer-ho. Segons el govern espanyol, la Llei vulnera els articles 149.1 tercer de la constitució espanyola que reserva a l’estat la competència exclusiva en relacions internacionals, i el 97 que atribueix al govern espanyol la direcció de la política exterior.

Com ja ha fet en els recursos previs contra lleis catalanes, l’estat demanarà al TC la suspensió cautelar de la llei mentre el tribunal estudiï la impugnació presentada. A més, segons el govern espanyol, la Llei ‘busca desenvolupar una diplomàcia pública de Catalunya’ però ‘com que Catalunya no és un estat no és un subjecte internacional i no té capacitat per establir aquestes relacions diplomàtiques’.

El govern espanyol no ha presentat aquest recurs fins que no s’ha començat a desplegar la llei per la Generalitat. El consell de ministres considera que l’acció exterior de les comunitats autònomes ha de respectar un ‘criteri d’unitat de l’acció exterior de l’estat’.

La Llei d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea va entrar en vigor el 12 de desembre passat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any