Mas diu a la CNBC que l’estat català seria comparable a Dinamarca

  • El president de la Generalitat és entrevistat per la cadena nord-americana en el Mobile World Congress

VilaWeb
Redacció
02.03.2015 - 15:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat avui en una entrevista a la televisió nord-americana CNBC que a Catalunya només li quedava el camí del 27-S perquè Madrid havia negat la possibilitat d’un referèndum: ‘Vam intentar acordar amb el govern espanyol un referèndum sobre la independència, però van dir que no, que no hi havia res a parlar, ni a negociar, ni a acordar.’ Mas també ha lamentat que es portés al Tribunal Constitucional espanyol la llei de consultes. ‘Ara només tenim un camí, unes eleccions avançades’, ha dit Mas.

En l’entrevista, que s’ha fet en directe després de la inauguració del Mobile World Congress des de l’estudi que la CNBC té a la fira, el president de la Generalitat ha remarcat que avui el principal debat encara no és com seria un país independent, sinó poder consultar els catalans: ‘No sabem si la majoria social (per la independència) existeix o no. Per això hem de fer un referèndum.’ Mas ha insistit a dir que el 27-S serviria per a saber l’opinió dels catalans sobre el procés català.

Sobre l’impacte econòmic de la independència, ha indicat que com a país independent Catalunya ‘seria comparable a Àustria i Dinamarca’, que són països amb una població similar i ‘espectaculars des del punt de vista econòmic’. Mas ha dit que amb la independència els catalans continuarien amb una ‘economia oberta’, com demostra, ha dit, el Mobile World Congress, ‘orientada a l’exterior i amb un sistema d’innovació i recerca pioner’.

Segons ell, l’economia es va recuperant i amb un estat propi Catalunya tindria més diners i més capacitat legal per a prendre decisions i per a ajudar a reactivar encara més el sector empresarial i crear ocupació. ‘Catalunya –diu Mas– pot ajudar no tan sols Espanya, sinó tots els països del sud d’Europa’ a recuperar-se de la crisi perquè és ‘l’economia més oberta’ de la zona: ‘Podem fer bona feina.’

Sobre si la independència perjudicaria l’estat espanyol econòmicament i financera, Mas ha dit que ‘Espanya també és un país important’ i que se’n sortiria bé. ‘Catalunya representa el 19% de l’economia espanyola, però hi ha un 80% a l’altra banda. Estic segur que Espanya és perfectament capaç de fer una bona feina en l’àmbit econòmic aquests anys vinents, fins i tot si Catalunya esdevé un nou estat’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any