El ridícul de Rita Barberà fa perillar més la reelecció

  • L'oposició i tot d'entitats culturals critiquen la batllessa pel discurs a la Crida a les Falles

VilaWeb
Redacció
24.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Fins i tot els votants del Partit Popular estan indignats i no saben com eixir d’aquesta situació’, diu Pere Fuset, faller i candidat de Compromís per València, sobre la intervenció de Rita Barberà a la Crida de les Falles. Certament, el discurs de diumenge de la batllessa de València, més enllà de la polseguera que ha aixecat ara, podria afectar-la políticament a les eleccions municipals del maig.

‘El sentiment generalitzat és de vergonya aliena. L’alcaldessa ha fet el ridícul més important de la festa de les falles. Els qui ja tenien motius per a rebutjar el govern de Barberá, ho expressen de manera més pública. I els qui encara mantenen una simpatia cap a ella, ara fan el desentès, però amb certa vergonya’, explica Fuset.

A més del rebombori mediàtic, Fuset subratlla que la intervenció de Barberà ha fet enfadar especialment el món faller, car la Crida a les Falles és un dels actes més solemnes i esperats entre les festes que se celebren a València. A banda el mal ús de la llengua, Fuset també denuncia les ‘condicions lamentables’ amb què es trobava la batllessa en el moment del discurs.

L’oposició i algunes entitats del món cultural, com ara Escola Valenciana o Acció Cultural, han retret el mal ús de la llengua per part de Barberà. De fet, amb un to irònic, Escola Valenciana va oferir ahir el servei de voluntariat lingüístic a Rita Barberà i va enviar a l’Ajuntament de València les correccions lingüístiques a la polèmica intervenció de la batllessa.

Més enllà de l’acció reivindicativa, el president de l’entitat, Vicent Moreno, es queixa que en vint-i-quatre anys que fa que és al càrrec, Rita Barberà ‘hauria pogut aprendre tres vegades el valencià’ si es tenen en compte les eines que té a l’abast, com ara l’oficina de normalització lingüística. Moreno recorda també que al món faller la qüestió de la llengua és important per a molta gent i per això considera que ha estat una falta de respecte per a la llengua i també per a la festa: ‘La ciutadania ha de veure que això és un altre desgavell. Tenim confiança que serà un fet determinant políticament.’

El portaveu socialista, Joan Calabuig, va assenyalar ahir que havia sentit ‘tristesa’ quan constatà que Barberá no havia estat ‘a l’altura de les circumstàncies’. Per ell, és ‘al final del seu cicle polític’. Al seu torn el portaveu de Compromís, Joan Ribó, va dir que era una ‘manca de respecte’ el discurs de la batllessa i li va demanar que no fes ‘falsos discursos de valencianitat’,si es burla de la llengua pròpia dels valencians. ‘En 24 anys –va di– ha tingut temps per aprendre un discurs de dos minuts.’ El portaveu d’Esquerra Unida del País Valencià al consistori, Amadeu Sanchis, va dir que aquell discurs era ‘inclassificable’.

La llei de senyes d’identitat

A més de l’entrebanc que implica per a la reelecció de la batllessa, el discurs de Barberà pot ser un problema afegit per al PP al País Valencià. L’enrenou ha arribat pocs dies abans que les Corts sotmetin a votació la polèmica llei de senyes d’identitat, amb el rebuig de tota la oposició.

El mal ús de la llengua per part de Rita Barberà ha fet que diverses entitats hagin vinculat els fets de diumenge amb la llei. Així, per exemple, arran del discurs, Acció Cultural del País Valencià va demanar la retirada del projecte de llei. Considera que ‘els responsables de les institucions valencianes haurien de significar-se per la dignificació de la cultura, la seua no utilització partidista i, també, el comportament exemplar en públic’. Creuen que la llei de senyes d’identitat és una maniobra política que ‘respon a un intent desesperat per a refer-se de la progressiva erosió electoral’.

 

Informació relacionada:

Xavi Castillo, sobre Rita Barberà: ‘Açò és insuperable, penge la perruca’

El #Caloret, la cançó de les Falles 2015

L’adéu patètic de Rita (article de Josep Albinyana)

‘Degeim passar el fred del verano’: Rita Barberà fa el ridícul en la Crida

Milers de persones reclamen un nou model educatiu al País Valencià a ritme de cercavila

Rita, la filipina (article de Salvador Company)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any