Un mort a Copenhaguen en un tiroteig contra un acte de suport a Charlie Hebdo

  • L'ambaixador francès a Dinamarca, present a l'acte, ha sortit il·lès de l'atac · De matinada hi ha hagut també un atac a una sinagoga

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.02.2015 - 17:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Al menys una persona s’ha mort i tres han resultat ferides durant el tiroteig des de l’exterior d’un centre cultural de Copenhague (Dinamarca) on tenia lloc un acte de suport al setmanari satíric Charlie Hebdo. Ho han confirmat fonts policials a la premsa local. Hi era present l’ambaixador francès, François Zimeray, que ha resultat il·lès, com ha anunciat amb un piulet al seu compte de Twitter. A la sala també hi havia el ninotaire suec Lars Vilks, que tampoc estaria ferit. Vilks és autor de caricatures de Mahoma, per la qual cosa ha rebut amenaces, i podria ser l’objectiu de l’atac.

De matinada hi ha hagut un segon atac a l’exterior d’una sinagoga, de nou amb trets. De moment només se sap que hi ha ferits.

Segons informen diversos mitjans locals, el mort és un home de 40 anys, assistent a la conferència ‘Art, blasfèmia i llibertat d’expressió’, que se celebrava amb motiu dels atemptats gihadistes del mes passat a París, que van provocar la mort, entre més, de dotze treballadors de la revista satírica Charlie Hebdo.

També segons els mitjans locals, hi hauria uns quaranta forats de bala a la finestra del local on hi havia Zimeray i Vilks. Haurien comès l’atac dos homes vestits de negre, que parlaven danès i que s’han fugat en un Volskwagen Polo, un vehicle que s’ha trobat abandonat, més tard, prop dels llocs dels fets. La policia danesa ja ha emès un ordre de cerca i captura. També ha recomanat als ciutadans a través de Twitter que no intentin establir cap mena de contacte amb els sospitosos.

El govern francès ha reaccionat amb immediatesa a l’atac i ha emès un comunicat on condemna l’atac i mostra solidaritat de l’estat francès amb Dinamarca. Han informat també que el ministre de l’Interior francès, Bernard Cazeneuve, es desplaçarà Copenhaguen ràpidament per a donar suport a les autoritats daneses.

Just després de l’atac, l’ambaixador ha emès el següent piulet on en anglès anuncia que encara és viu:

El president Mas condemna l’atac

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha expressat en un comunicat la ‘condemna més enèrgica’ per l’atemptat perpretat a Copenhaguen, en el decurs d’un acte en defensa de la llibertat d’expressió. El cap de l’executiu, en nom de tot el govern, ha mostrat la seva ‘solidaritat i condol’, i la de tot el poble de Catalunya, amb els afectats per l’atac. També ha enviat el desig que els policies ferits ‘es recuperin satisfactòriament de les ferides rebudes en acte de servei’. El govern català ha lamentat especialment que l’atemptat s’hagi dut a terme contra un acte en defensa de la llibertat d’expressió. ‘Les idees -destaca Mas- només es poden defensar a través de la democràcia i les actituds pacífiques’. ‘La llibertat d’expressió és un dret que ningú pot atacar i cal defensar-lo per sobre de tot perquè és un dels pilars bàsics de la nostra societat’, subratlla.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any