Encausats els directius de Caja Madrid i Bankia per les targetes ‘black’

  • El jutge vol aclarir si les despeses eren de representació o un complement de retribució

VilaWeb
ACN
28.01.2015 - 12:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Fernando Andreu ha encausat els 78 ex-directius i ex-consellers de Caja Madrid i Bankia que van fer servir les anomenades targetes ‘black’. De moment, ha citat a declarar com a encausats els 27 ex-consellers i ex-administradors de Caja Madrid i Bankia per administració deslleial i apropiació indeguda. 

En una interlocutòria, el magistrat diu que cal dilucidar el concepte pel qual es van emetre i lliurar aquestes targetes de crèdit, tant a consellers com a directius, i per això distingeix entre administradors i directius. Per Andreu, en aquest moment processal hi ha seriosos dubtes sobre la mena de despeses originades per aquestes targetes, uns 15 mil euros entre els anys 2003 i 2012.

Per quin concepte es feia la despesa?

Concretament, vol aclarir si les targetes es van emetre com a despeses de representació o com a complement de retribució, supòsits que definirien els delictes d’administració deslleial o apropiació indeguda. Segons ell, si es tracta d’una targeta d’empresa per a despeses de representació manquen de suport contractual, ni previsió estatutària ni decisió dels òrgans de govern.

A més, recorda que aquestes targetes es van acabar lliurant a consellers i directius amb unes finalitats completament diferents de les previstes a les despeses de representació, cosa que convertia el fet de lliurar-les en una remuneració irregular, de manera que amb un límit mensual segons el càrrec que ocupés el beneficiari es podia disposar del saldo lliurement, sense necessitat de justificar-ne el concepte. I recorda, encara: ‘Juntament amb aquestes targetes, els consellers o executius disposaven d’una altra targeta d’empresa.’ Per aquests motius, i per les despeses efectuades, el jutge qüestiona que fossin targetes d’empresa.

Si es tractava d’un complement de retribució, no entén per què alguns dels seus beneficiaris no les van utilitzar mai o per què la majoria dels que sí que ho van fer no arribaven a esgotar el saldo, que no es traspassava al beneficiari, sinó que quedava a l’entitat emissora de la targeta: ‘Això era un desistiment incomprensible d’una retribució a què, si més no els directius, tenien dret.’

En la interlocutòria, el jutge també pregunta a Bankia i a la fundació de Caja Madrid que l’informin sobre els beneficiaris d’aquestes targetes que han tornat els diners, amb indicació dels imports.

Els encausaments d’avui s’afegeixen als de Miguel Blesa i Rodrigo Rato, ex-presidents de Caja Madrid, i d’Ildefonso Sánchez Barcoj, ex-director general de l’entitat, que ja van ser encausats pel jutge Andreu l’octubre passat.


Informació relacionada: 

Les despeses escandaloses de Rato, un any després de la sandàlia de David Fernàndez

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any