The Economist diu que Podem procura diluir l’independentisme

  • El setmanari britànic veu les eleccions del 27-S com un plebiscit

VilaWeb
ACN
23.01.2015 - 11:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

The Economist publica un article sobre l’anunci de les eleccions pel 27-S, en què diu que el partit de Pablo Iglesias, Podem, ‘procura diluir el separatisme oferint una alternativa als qui estan frustrats amb Rajoy’. Segons el setmanari, el PP confia que la recuperació econòmica podrà aturar l’independentisme i que Podem també espera fer-ho. ‘A diferència de Rajoy, que refusa fins i tot la possibilitat d’un referèndum, Podem diu que s’ha de votar’, segons el diari.

‘La independència catalana, si mai s’hi arriba, s’ha retardat com a mínim set mesos a partir del moment que el president de la regió, Artur Mas, decidí de no convocar unes eleccions precipitades i optà pel 27 de setembre’, explica l’article.

Segons The Economist, el 27-S ‘encara es promou com un plebiscit sobre la independència, però no de la manera que Mas hauria desitjat’, perquè no ha pogut crear una llista unitària a causa de la negativa ‘dels seus rivals d’ERC’. El setmanari diu que les eleccions seran una lluita entre els partits ‘tant per guanyar poder com per la independència’. The Economist considera que ERC ho té benparat per a guanyar CiU.

L’article diu que la data del 27-S és alhora bona i dolenta per als independentistes: ‘Arriba només dues setmanes després de la Diada de Catalunya, l’11 de setembre, que aquests últims anys els activistes han convertit en una jornada de manifestacions multitudinàries. Però també haurien preferit una votació al febrer, abans que els catalans es distraguessin per una successió d’eleccions a tot Espanya.’

Per The Economist, les municipals del maig seran un examen per a Podem, especialment a la ciutat de Barcelona, amb la candidatura de Guanyem. ‘Les eleccions a Barcelona, amb diversos partits amb opcions de guanyar, seran un exemple de la nova política fracturada a Catalunya i a Espanya: a vegades caldran tres partits per a assolir la majoria’, diu.

Segons el setmanari, enmig de tots aquests comicis, el moviment independentista ‘encararà a més discussions internes’. En concret, diu que Oriol Junqueras pressionarà perquè el full de ruta sobre la independència sigui contundent, mentre que ‘alguns dels aliats de Mas volen aigualir-lo’ per evitar que Unió se separi de Convergència.

The Economist pronostica una gran batalla, a les generals espanyoles, entre el PP i Podem, i creu que el debat independentista també en formarà part. ‘Mariano Rajoy espera que la recuperació econòmica, amb el creixement superant el de la majoria de la resta d’Europa, crearà prou ocupació per aturar el carro independentista –diu l’article–. Podem també procura diluir el separatisme català oferint una alternativa als frustrats amb Rajoy. I, a diferència d’ell, que rebutja fins i tot un referèndum, Podem diu que s’ha de votar.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any