El papa Francesc canonitzarà el mallorquí fra Juníper Serra als EUA

  • El Sant Pare ho ha avançat en el seu viatge per països asiàtics

VilaWeb
Redacció
15.01.2015 - 13:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En conferència de premsa en ple vol entre Sri Lanka i les Filipines, el papa Francesc ha anunciat que en la visita que farà al setmebre als EUA pensa canonitzar el missioner franciscà Juníper Serra, nat fa tres-cents anys a Petra (Mallorca) i considerat ‘el pare fundador’ de Califòrnia.

El 1769 un grup de frares provinents majoritàriament de la província franciscana de Mallorca, juntament amb soldats i oficials de la Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya (creada cinc anys abans), va començar una expedició colonitzadora i evangelitzadora al nord de Mèxic. Al capdavant dels primers, hi anava Juníper Serra, i dirigint els segons, hi havia el primer governador de Califòrnia, el català Gaspar de Portolà.

De sud a nord, entre 1769 i 1782 l’expedició va marcar els camins que actualment han esdevingut les principals artèries de comunicació californianes, al llarg dels quals es van anar establint amb els anys forts militars i missions: San Diego de Alcalá (l’actual San Diego), San Carlos Borromeo de Carmelo i San Antonio de Padua (Monterey), San Gabriel Arcángel (l’actual Los Angeles), San Luis Obispo de Tolosa, San Juan Capistrano, San Francisco de Asís (l’actual San Francisco), Santa Clara de Asís i San Buenaventura (Ventura). A Monterey, una d’aquestes missions, Serra es va morir el 28 d’agost de 1784.

Com a primer cap dels frares franciscans a l’alta Califòrnia i per la seva decisiva contribució en la creació del futur i puixant estat de la costa oest, des del 1931 Serra és considerat ‘pare fundador’ de Califòrnia i consta així al Capitoli, on és l’únic personatge no nascut en territori dels EUA present a la sala de les escultures.

Canonitzat sense un segon miracle

‘Si Déu vol canonitzaré fra Juníper Serra al setembre als EUA’, ha assegurat Francesc als mitjans de comunicació que l’acompanyen aquests dies en el viatge a l’Àsia. També ha explicat que la canonització es pot produir sense que s’hagi confirmat un segon miracle, per mitjà d’una anomenada canonització equivalent.

El franciscà de Petra ja havia estat beatificat el 1988 en una cerimònia a Los Angeles, una de les moltes ciutats californianes que va fundar el segle XVIII, enmig de protestes dels pobles autòctons de la zona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any