Llarga cua al TSJC per a inculpar-se pel 9-N

  • L'ANC comença una campanya d'autoinculpacions en solidaritat amb Mas, Ortega i Rigau

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.12.2014 - 13:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha començat una campanya d’autoinculpacions en massa, en solidaritat amb el president de la Generalitat, Artur Mas; la vice-presidenta, Joana Ortega; i la consellera Irene Rigau. Ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va admetre a tràmit la querella que els acusa d’un delicte de desobediència per haver organitzat la consulta del 9-N. I avui centenars de ciutadans han anat a la seu del tribunal, al passeig de Lluís Companys de Barcelona, a presentar la inculpació en solidaritat amb el president i les conselleres.

Oriol Junqueras, president d’ERC, i Jordi Turull i Josep Rull, dirigents de CiU, han estat alguns dels autoinculpats que avui s’han unit a la cua que feia tota la volta a l’edifici de l’Audiència de Barcelona.

L’ANC proposa que tothom qui s’hi vulgui afegir signi un document (PDF) on admeti haver participat en la consulta del 9-N sense haver estat obligat per cap institució ni cap persona. Una vegada fet això, el document d’inculpació es pot lliurar al jutjat de guàrdia més pròxim i, en el cas de Barcelona, a la seu del TSJC. L’ANC ha obert la web autoinculpacions9n.assemblea.cat amb els detalls de la campanya. 

A més de solidaritat amb les autoritats polítiques afectades per la querella, la campanya també té un segon objectiu: ‘Manifestar la manca de garanties democràtiques de l’estat espanyol, on la divisió de poders és inexistent.’ 

Querella admesa a tràmit

La sala penal i civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va decidir ahir per majoria d’admetre a tràmit les querelles presentades contra el president de la Generalitat, Artur Mas; la vice-presidenta, Joan Ortega; i la consellera Irene Rigau. Són acusats d’un delicte de desobediència. El tribunal investigarà, a més, si han comès delictes diferents dels atribuïts. En canvi, es van desestimar les denúncies presentades contra alguns altres consellers.

En una reunió de més de quatre hores, els sis magistrats de la sala van acordar, per majoria, d’investigar els fets relatius a la presumpta desobediència a la resolució del TC i també tots aquells fets que, de manera directa o indirecta, hi tinguessin relació.

De les set querelles i 25 denúncies presentades, només es van acceptar totalment o parcialment les vinculades amb aquests fets i amb els tres alts càrrecs de la Generalitat. Foren rebutjades les que anaven adreçades a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, als consellers d’Interior i Presidència, Ramon Espadaler i Francesc Homs, als membres de la mesa del parlament Anna Simó, Lluís Corominas, Josep Rull i David Companyon, i al líder d’ERC Oriol Junqueras.

El ple també va acordar d’acumular totes les querelles i denúncies admeses a tràmit en una de sola, en concret la més antiga, la presentada per l’organització ultradretana Manos Limpias. Per això, el cas l’instruirà el magistrat Josep Manel Abril. Totes les resolucions es notificaran als querellants i als querellats a partir del 8 de gener.

Mas: ‘No s’entén, però respecto plenament les decisions de l’àmbit judicial’

Tot i la querella admesa, el govern català va reiterar ahir que tenia el convenciment absolut que el 9 de novembre havia actuat democràticament i d’acord amb la legalitat. Ho va dir la vice-presidenta, Joana Ortega, que es va mostrar convençuda que al final s’imposaria el sentit comú. Ortega va explicar que ja s’esperaven l’admissió a tràmit de les querelles per part del TSJC i va expressar ‘respecte i absoluta confiança’ en l’administració de justícia, a més de posar-se a la seva disposició per a tot allò que requerís.

Junqueras: ‘Si ataquen el govern per haver defensat la democràcia, ens ataquen a tots’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va fer servir les xarxes socials per expressar el suport al president de la Generalitat, Artur Mas, la vice-presidenta, Joana Ortega, i la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau. ‘Si ataquen el govern per haver defensat la democràcia, ens ataquen a tots’, va publicar a Twitter. ERC va presentar un escrit a la fiscalia per inculpar els diputats i càrrecs públics propis com a coautors del 9-N. Una autoinculpació que el TSJC va desestimar ahir per centrar-se només en Mas, Ortega i Rigau.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any