La 34a Fira de l’Avet d’Espinelves arrenca amb una massiva afluència de públic

  • El poble preveu rebre uns 70.000 visitants i els productors d'avet esperen vendre uns 5.000 arbres

VilaWeb
Redacció
07.12.2014 - 09:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els poc més de 200 veïns d’Espinelves han tornat a veure com la tranquil·litat a què estan acostumats s’ha trencat un any més amb l’arribada de la Fira de l’Avet. Amb 34 anys d’història, el certamen s’ha convertit en una cita ineludible durant les festes de Nadal i la festa preveu rebre més de 70.000 visitants des d’aquest dissabte i fins al proper 14 de desembre. Aquest diumenge serà un dels dies més forts i, al migdia, s’han fet cues a l’Eix Transversal. De fet, els turistes que arribaven a aquesta hora han hagut de deixar el cotxe a més de tres quilòmetres del centre del poble. L’avet però, és l’autèntic protagonista i els productors esperen vendre unes 5.000 unitats.

La Fira de l’Avet d’Espinelves va néixer l’any 1981 de la mà d’un grup de joves del poble amb la intenció de recollir diners per ajudar a fer activitats. Des de llavors, la fira ha anat creixent any rere any fins a convertir-se en la segona fira de Nadal més important de Catalunya quant a nombre de visitants. La previsió és que aquest any passin unes 70.000 persones per Espinelves, el 70% durant aquest pont de la Puríssima. De fet, a quarts de deu del matí d’aquest diumenge ja hi havia cues per entrar al poble.

Pel que fa a la venda d’avets per enguany, l’alcalde ha explicat que la previsió se situa a les 5.000 unitats, una mica per sobre de les darreres edicions en què se’n van vendre entre 3.000 i 4.000. Segons el batlle, molta gent ja veu que la vida de l’avet és un cercle tancat, ja que els arbres (que són tots de planter) si no passen el Nadal, després es poden reciclar i amb la matèria restant es trinxa i se’n pot fer adob.

Un dels deu productors d’avet del poble, Joaquim Turón, ha explicat que la variant que més es ven és el ‘Masjoanis’, un avet autòcton d’Espinelves i que és un empelt entre un avet de les Guilleries i un avet andalús que amb set o vuit anys de vida, ja es pot posar a la venda. Segons ha explicat, Espinelves és un petit poblet situat als peus del Montseny i que “gaudeix d’un microclima molt plujós i molt fred que fa que sigui el terreny idoni per cultivar els avets”.

Els preus dels avets oscil·len entre els 10 euros -l’arbre de 50 centímetres d’alçada-, i els més folgats de més de dos metres es venen a un preu que supera els 60 euros. Segons explica Turón, el més demandat és un avet de no més d’un metre quinze d’alçada i un preu de 20 euros.

A banda de les tradicionals parades d’arbres, a la fira també hi ha lloc per una gran varietat de productes naturals i artesanals com embotits, formatges o torrons i una mostra d’oficis artesans on es pot veure treballar a neulers, cistellers i espardenyers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any