El ministre Catalá compara l’independentisme amb el nazisme i el feixisme

  • Diu que 'apel·la al lideratge carismàtic d'un líder' i recorre 'a la mobilització de masses'

VilaWeb
ACN
02.12.2014 - 10:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha equiparat avui el procés independentista a Catalunya amb els moviments nazis i feixistes de l’Europa del Segle XX. Sense citar directament Catalunya, ha afirmat que a Catalunya es busca substituir les tesis de Rousseau sobre la sobirania nacional per les de l’ideòleg nazi Carl Schmitt, que defensava la ‘superació de la llei democràtica’ apel·lant ‘al lideratge carismàtic d’un líder i a la mobilització al carrer de les masses per confondre-les amb el conjunt de la societat i que la força dels fets es plantegi davant la llei democràtica’. Tot plegat, ha dit, resulta ‘d’allò més inquietant i té precedents d’infaust record que tots vostès coneixen’.

Catalá ha fet aquestes manifestacions a un esmorzar informatiu presentat per la ministra de Foment, Ana Pastor, on ha assistit també la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, i també el Fiscal General de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce.

Segons el ministre, ‘la subversió dels principis democràtics està al darrere dels intents d’una determinada voluntat de situar-se per sobre de la voluntat general, que des que Rousseau la va definir és la que funda el dret a les societats democràtiques i està a la base mateixa de la sobirania nacional’.

En canvi, ha apuntat, es vol substituir Rousseau per Schmitt, filòsof alemany de principis del SXX que es va afiliar al partit nazi i que defensava imposar el ‘poder de decisió’. Segons el ministre, ara a Catalunya es pretén ‘el retorn a aquest tipus de plantejaments’, fet que ‘a més d’ucrònic compromet els drets de tots els espanyols’.

Per aquest motiu, Catalá ha assegurat que és ‘urgent’ desfer tan aviat com sigui possible ‘la idea letal’ que la política ‘és quelcom diferent a la llei i per tant que els tribunals no han de fer política’, perquè ‘sense respecte a la llei desapareix la política i la democràcia’. ‘Deixem actuar a la Justícia i al seu costat dialoguem tan com faci falta, però no oposem una cosa a l’altra’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any