RECEPTA: Mongetes del ganxet sortides de l’olla amb bacallà

  • Una recepta de la Fonda del Casal d'Argentona (El Maresme) proposada dins de les Jornades gastronòmiques del fesol del ganxet

VilaWeb
VilaWeb
M.S.
29.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És temporada de les saboroses mongetes del ganxet, que gaudeixen de Denominació d’Origen Protegida. Tal com explica el llibre ‘Cuina amb denominació d’Origen’ (Cossetània) de Pep Nogué, que acaba d’arribar a les llibreries, la mongeta del ganxet és cremosa en boca, de gust suau, fi i persistent. La pell és poc perceptible un cop la mongeta és cuinada. És de qualitat extra. Aquesta mongeta amb DOP es cultiva a les comarques del Vallès Occidental i Oriental, alguns municipis del Maresme i alguns altres de la Selva. 

Aquests dies i fins el 31 de desembre  se celebra al Maresme les Jornades gastronòmiques del fesol del ganxet. Us oferm una recepta vinculada a aquesta activitat de la Fonda del Casal d’Argentona (El Maresme).

Mongetes del ganxet sortides de l’olla amb bacallà

Ingredients per a 4 persones:

4 trossos de bacallà al punt de sal d’uns 175 g cadascun

400 g de mongetes del ganxet de Can Met d’Argentona cuites

1 ceba picada

3 tomàquets madurs tallats a daus ben petits

una cabeça d’alls

2 cullerades de pebre vermell dolç

1 culleradeta de pebre negre

una mica de julivert picat petit

brou de la cocció de les mongetes

oli d’oliva / farina / unes fulles de llorer / sal

Elaboració:

Per coure les mongetes, les posarem en remull el dia abans i les courem com tinguem per costum. Reservarem les mongetes i el brou de coure-les.

Fregirem el bacallà enfarinat en una paella amb força oli; no l’hem de fer gaire i tot seguit el reservarem.

En una cassola amb una mica d’aquest oli farem un sofregit amb la ceba tallada petita, els tomàquets ratllats i l’all ben picat. Quan ho tinguem a punt hi afegirem el pebre negre i el vermell, la sal i unes fulles de llorer.

Tot seguit hi incorporarem les mongetes del ganxet cuites amb una mica del seu suc, hi posarem el bacallà i una mica de julivert ben picat. Ho deixarem coure a foc baix durant 10 minuts i comprovarem que no s’enganxi.

Per acabar podem punxar-hi la llesqueta de pa.

Fa anys aquest era un plat per menjar quasi exclusivament els divendres de Setmana Santa. Sortosament ara és una bona menja per a qualsevol moment que ens vingui de gust.

Aquest plat es pot casar amb un vi de la Denominació d’Origen Alella: Pansa Blanca 2013 del celler Marquès d’Alella. La joventut però també el caràcter que imprimeix la varietat de raïm pansa blanca, la salinitat golosa que expressa i un cert regust amargantós, elegantíssim, permeten amplificar el gaudi de la cremositat d’unes mongetes sortides de l’olla i el toc de sal del bacallà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any