Agullent acollirà el 28 de març la primera Trobada d’Escoles en Valencià de 2015

  • Escola Valenciana prepara un document sobre una Llei educativa valenciana per a una escola pública, de qualitat i en valencià

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.11.2014 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La celebració aquest dissabte a Albal de la XII Nit d’Escola Valenciana va servir a l’entitat per a exposar les bases d’un ampli acord en política educativa. Sota el lema ‘L’escola que volem’, l’entitat està preparant un document que presentarà a primers de l’any vinent als partits polítics i a la societat per tal de potenciar una Llei educativa que recuperi i millori les bases de l’escola pública, de qualitat i en valencià. Durant la nit es van donar a conéixer també les dates de les Trobades d’Escoles en Valencià de 2015. La primera de tot el País Valencià serà la de la Vall d’Albaida, a Agullent.

El president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, va explicar que les bases d’aquest nou acord en política educativa buscaran ‘el màxim suport i consens amb la comunitat educativa i acadèmica’, i que ‘serà el model de l’estructura conceptual i pràctica de l’escola sobre la qual cal assentar els fonaments dels canvis que necessita el sistema educatiu valencià després de tres dècades de vigència de la LUEV i dels atacs actuals de María José Catalá’. Moreno va demanar una implicació profunda dels partits polítics perquè ‘cal fer canvis profunds i això només és possible des d’un estament executiu que creï i apliqui lleis.’

Vicent Moreno va anunciar també la convocatòria per al 21 de febrer de l’any vinent d’una gran manifestació a València: ‘Intentarem que siga una gran manifestació que òmpliga el Cap i Casal del País Valencià amb l’objectiu de sumar, on tothom hi està convidat; una cercavila acompanyada per algunes de les manifestacions més emblemàtiques del nostre ser com a poble: muixerangues que vindran de nord a sud de les nostres comarques, música, danses i un llarg etcètera que acompanyarà el sentiment i el voler d’una educació digna, de qualitat, pública i en valencià.’

La festa, com és habitual, va ser escenari del lliurament dels guardons de l’entitat a persones i col·lectius que treballen per la llengua. Enguany els gaurdons han estat per a Carme Miquel, en reconeixement per la seva tasca pionera; Pep Gimeno ‘Botifarra’ per l’enorme tasca de recuperació de la tradició popular cantada, i a la Xarxa Vives, pels vint anys de trajectòria en el món universitari.

En aquesta ocasió la novetat fou que Escola Valenciana va ser objecte també d’un reconeixement. Fernand de Varennes, expert de rellevància internacional en drets lingüístics, lliurà el Premi Internacional Linguapax 2014 a l’entitat. Amb aquest guardó Linguapax Internacional –creada per la Unesco i dedicada a la valoració i protecció de la diversitat lingüística mundial- ha volgut reconèixer Escola Valenciana cívica per l’especial promoció de l’educació multilingüe al País Valencià i per la tasca que exerceix en el camp de la defensa de la llengua amb accions i activitats en diversos àmbits d’ús.

Guardó per a la plataforma Tots som Cremona

La nit tenia encara un alre nom, el que va protagonitzar el moment més emotiu. L’associació el Guaix, membre d’Escola Valenciana i que treballa des de l’Horta Sud, va atorgar el seu guardó comarcal a la plataforma Tots Som Cremona per homenatjar ‘una de les escoles que s’ha convertit en símbol de la lluita i la dignificació de la nostra escola’. Representants de la plataforma van recollir el premi, manifestament emocionats i amb el clar convenciment, asseguraren, de continuar la seva lluita.

L’espectacle ‘la Nit de la cançó improvisada’

‘La Nit de la cançó improvisada’ era el títol amb què s’havia convocat la nit d’Escola Valenciana, en tant que el cant és ‘una de les formes de transmissió de la cultura i la tradició dels pobles’, segons el president de l’entitat, Vicent Moreno. Per això, la nit va comptar amb les actuacions del versador Josemi Sánchez, els cantadors Josep Aparicio ‘Apa’ i Trini Carballo; amb el glosador Mateu Matas Xurí, de Mallorca; amb Laia Pedrol, glosadora i presidenta de l’associació Cor de Carxofa, així com Maialen Lujanbio, bertsolari i la primera dona que va guanyar el Campionat de bertsolaris d’Euskal Herria. Tots van cantar acompanyats per l’acordionista Carles Belda. Amàlia Garrigós i Pau Vendrell, dos dels periodistes responsables del programa radiofònic El Mural d’Escola Valenciana, van ser els encarregats de conduir l’acte.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any