El PSOE es proposa una reforma constitucional passant per alt el dret de decidir

  • Aproven la Declaració de Saragossa, que no concreta els termes de la reforma

VilaWeb
ACN
16.11.2014 - 20:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSOE vol que el congrés espanyol comenci immediatament un procés per a ‘delimitar els aspectes de la reforma’ constitucional i que treballi per oferir solucions, una vegada hagi escoltat els experts i les institucions. És un dels aspectes aprovats al consell de política federal que ha reunit els dirigents socialistes a Saragossa.

El text dels socialistes, que havia suscitat molta expectativa després del 9-N, proposa ‘la renovació del pacte constitucional a través d’una reforma de la carta magna, un compromís de regeneració democràtica i la convocatòria urgent de la conferència de presidents’.

La reforma de la constitució que proposen és parcial: volen que la constitució ‘salvaguardi les seves senyes d’identitat però que permeti afrontar amb èxit’ tres objectius essencials: blindar el sistema de drets i llibertats dels ciutadans amb especial menció a la salut, pensions, serveis socials i educació; modernitzar la democràcia amb més participació ciutadana en la presa de decisions i amb mesures per a prevenir la corrupció i reduir per exemple els aforaments; i convertir Espanya en un sistema federal.

En aquest punt asseguren que volen resoldre les ‘disfuncions’ de l’estat de les autonomies i per això fan seva la declaració de Granada de l’estiu del 2012. Volen una reforma per a ‘delimitar l’atribució de competències, consagrar els principis del sistema de finançament, preveure instruments concrets de cooperació i lleialtat institucional, redefinir la funció i la composició del senat i reconèixer eficaçment les singularitats i els fets diferencials d’algunes comunitats’.

Tot plegat ho volen presentar i debatre ‘des del diàleg, la negociació i la recerca del màxim consens’. I proposen que el primer pas es faci immediatament en el marc de la comissió constitucional del congrés, com a pas previ a la creació d’una ponència.

A més, demanen a Mariano Rajoy que convoqui urgentment una conferència de presidents per ‘reactivar l’economia i l’ocupació, complir amb el mandat legal de renovar el sistema de finançament autonòmic […] i impulsar mesures de regeneració democràtica en totes les institucions de l’estat’.

Abans de debatre el text, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha criticat Rajoy pel ‘blocatge institucional i immobilisme’ en vista d’un ‘desafiament inèdit’, en referència a Catalunya. Creu que així només engrandeix el nombre d’independentistes. Ha lamentat el silenci de Rajoy després del 9-N, que creu que demostra que no emet ‘senyals de vida intel·ligent políticament; ha reaccionat tard i malament’.

El líder del PSC, Miquel Iceta, que ha assistit a la reunió, ha assegurat que no defensen ni l’immobilisme ni la ruptura, sinó una reforma constitucional profunda. ‘Volem fer-ho parlant amb tots’, ha dit. Per Iceta la reunió del PSOE és ‘important’ perquè serveix per a ‘ratificar els acords de Granada i obrir el camí cap una reforma de la constitució i perquè es comença a caminar demanant-ho al congrés’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any