La reunió del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, un pas més per a refer la unitat pel 9-N

  • CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA s'asseuen en una mateixa taula per primera vegada d'ençà que el consens es va esquerdar

VilaWeb
Redacció
24.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La unitat de la societat civil, les institucions, les forces polítiques sobiranistes i el món local en favor de la consulta del 9 de novembre s’escenifica avui en una reunió del Pacte Nacional pel Dret de Decidir. És la primera vegada que els dirigents dels partits pro-consulta s’asseuen en una mateixa taula després de dilluns de la setmana passada, quan es va fer públic que la unitat s’havia esquerdat. Durant aquesta setmana, per mitjà de tot de reunions bilaterals entre els partits, s’ha començat a treballar per recompondre-la, però encara no havien coincidit en un mateix acte els líders de CiU, ERC, CUP i ICV-EUiA.

La reunió es fa al Parlament de Catalunya a migdia i té per objectiu avaluar la situació que s’ha creat a Catalunya després de l’anunci de la setmana passada del president de la Generalitat, Artur Mas, que va dir que no es podia fer la consulta tal com s’establia en el decret del 27 de setembre i que se substituiria per procés participatiu amb urnes.

La trobada es fa a instàncies de CC OO i UGT, que van demanar al coordinador del pacte, Joan Rigol, que convoqués una reunió per valorar la nova situació del 9-N. També debatran la possibilitat d’una acció reivindicativa per denunciar que el govern espanyol ha vetat la consulta, tal com proposa ICV. 

Presideix la reunió Artur Mas i també hi prenen part la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i representants dels partits polítics i d’una cinquantena d’entitats civils, cíviques, ciutadanes, culturals, econòmiques, sindicals, empresarials i del món local que integren aquest grup de treball.

Fins ara, el pacte s’ha reunit tres vegades; l’última, el proppassat 18 de juliol, quan es va acordar de demanar per carta al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que dialogués amb el president Mas i avalés la consulta del 9 de novembre.

D’ençà de l’última trobada del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, es destaca la incorporació del FC Barcelona, que s’hi adherí el dia 10 d’octubre. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any