L’ANC i Òmnium preparen la resposta al nou moment polític

  • Podria incloure la demanda d'una llista de país a unes plebiscitàries · Ho faran públic diumenge a la plaça de Catalunya de Barcelona

VilaWeb
Redacció
16.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural preparen per a diumenge a les 12.30 l’acte central de la campanya ‘Ara és l’hora‘, amb què volen omplir de groc la plaça de Catalunya de Barcelona. Un acte que pren una nova volada arran dels últims esdeveniments polítics, amb la unitat dels partits pro-consulta esquerdada i l’anunci d’un nou 9-N, diferent del previst en el decret de convocatòria signat per Artur Mas. Diumenge serà quan l’ANC i Òmnium anunciaran quina posició prenen respecte de la nova situació política i quins passos faran. Sigui com sigui, ja han dit que volen oferir ‘una proposta per a Catalunya, la proposta unitària de la societat civil organitzada’. 

Una llista de país per a les plebiscitàries?

Aquesta proposta podria consistir, segons el Punt Avui, en una llista de país amb vista a les eleccions plebiscitàries. Una llista que fos integrada per totes les forces favorables a la independència, començant per CDC i ERC. Per part dels republicans ha estat Alfred Bosch qui s’ha obert públicament a aquesta possibilitat. En declaracions ahir als passadissos del congrés espanyol, Bosch no va descartar pas una llista de país, que inclogués, a més, gent de la societat civil no vinculada a cap partit polític. ‘Ara parlem amb la societat civil perquè participin en aquest disseny. I mirem com hem de fer una llista de país’, va dir Bosch. Aquesta hipotètica llista electoral tindria en el programa la declaració unilateral d’independència.

‘Fem un pas endavant’

L’ANC i Òmnium, que han capitanejat la mobilització social independentista d’aquests últims anys, recorden en un correu enviat als simpatitzants: ‘La gent som la força del procés que ens durà a la independència. Ara és l’hora de la unitat. Ara és l’hora de fer un pas endavant, i per a aconseguir-ho hi hem de ser tots.’ Aquest missatge d’unitat serà el que enviaran des de l’escenari Carme Forcadell i Muriel Casals. 

La proposta que faran l’acorden a hores d’ara totes dues entitats, que sempre han defensat la unitat dels partits pro-consulta com a garantia que el procés sobiranista tiri endavant. Aquests dies es reuneixen amb els òrgans de direcció i territorials, i també amb agents polítics i socials, per tal de prendre ‘una posició sòlida i reposada en un moment de tanta transcendència’, expliquen. 

Una de les iniciatives que l’ANC estudia d’incloure en la proposta que faran diumenge és una recollida de signatures el mateix dia de la votació del 9 de novembre per fer-les arribar a instàncies comunitàries, a fi de denunciar l’obstrucció del govern espanyol a la consulta i demanar empara en l’exercici d’un dret democràtic que vol impedir. 

Es preveu que l’acte de diumenge serà multitudinari. Ambdues entitats s’han mobilitzat perquè la gent del territori s’aplegui a la plaça de Catalunya de Barcelona a dos quarts d’una del migdia, i la majoria d’organitzacions territorials de l’ANC i Òmnium han organitzat autobusos per a assistir-hi. No pretenen repetir un Onze de Setembre —avisen fonts de la campanya—, sinó fer un acte polític; això sí, s’espera que hi haurà una gernació.

A l’acte, hi seran presents representants dels partits polítics i de la societat civil catalana, tot i que de moment els únics parlaments prevists són els de les presidentes de totes dues entitats, Muriel Casals i Carme Forcadell.

L’acte, que es preveu multitudinari, arriba una setmana després de la concentració convocada pels partits unionistes, PP i Ciutadans, i la plataforma Societat Civil Catalana diumenge passat, 12 d’octubre, al mateix punt. En aquella ocasió, amb prou feines si es va omplir el centre de la plaça de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any