Patrick Modiano, premi Nobel de literatura

  • Proa ha publicat les darreres novel3les de l'escriptor francès, autor de 'En el cafè de la joventut perduda'

VilaWeb
Redacció
09.10.2014 - 13:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El premi Nobel de literatura del 2014 ha estat concedit a l’escriptor Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 1945), un dels autors francesos vius més rellevants. Viu a París, ciutat que es coneix molt bé i que funciona com un personatge en les seves novel·les. Novel·lista prolífic, l’any 1978 va obtenir el Premi Goncourt amb ‘Rue des boutiques obscures’, que l’editorial Proa va publicar el 2009 amb el títol ‘Carrer de les Botigues Fosques’. Una part de les seves obres s’han publicat en català, la darrer aquest mes de maig, ‘L’herba de les nits‘, també a Proa. Després de l’èxit de ‘En el cafè de la joventut perduda’ (premi de la revista Lire a la millor novel·la francesa del 2007, a laButxaca des del 2010), també trobem una altra traducció recent, ‘L’horitzó’ (Proa, 2010).

De Patrick Modiano també s’ha publicat en català: ‘Una joventut’ (Edicions 62, 1981), ‘La petita joia’ (Columna, 1981), ‘Barri perdut’ (Columna, 1984) i ‘Diumenges d’agost’ (Columna, 1986).

El jurat que ha atorgat el Nobel ha destacat ‘l’art de la memòria amb què Modiano ha evocat els destins humans més inabastables i descobert el món de la vida de l’ocupació’ (durant la Segona Guerra Mundial). El secretari permanent de l’Acadèmia sueca, Peter Englund, ha explicat que Modiano és un autor amb uns temes recurrents: la memòria, la pèrdua, la identitat, el temps. I ha comentat que Modiano està convençut que hi ha passatges que permeten viatjar en el temps i que es troben en llocs molt concrets relacionats amb la memòria.’ 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any