L’estat espanyol impugna al TC la comissió de control del 9-N

  • El govern espanyol presenta un escrit per denunciar l'incompliment de la suspensió cautelar

VilaWeb
VilaWeb
ACN
06.10.2014 - 15:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’advocat de l’estat espanyol ha presentat al Registre del Tribunal Constitucional un escrit d’impugnació de la creació de la comissió de control del 9-N, que l’executiu espanyol entén com un incompliment de la suspensió automàtica de la Llei de consultes i del decret de convocatòria. Segons fonts del Tribunal, un cop rebuda aquesta impugnació el tribunal haurà de traslladar el document a les parts perquè es posicionin i presentin al·legacions. De moment, aquest dilluns encara no s’havien registrat les recusacions del Parlament contra el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, i el magistrat encarregat de la ponència sobre la Llei de consultes, Pedro José González-Trevijano.

L’escrit de l’advocat de l’Estat contra la creació de la comissió de control se suma als recursos que el govern espanyol va presentar contra la Llei de consultes i la convocatòria del 9-N per part de la Generalitat.

Un cop va acceptar a tràmit aquells recursos, el tribunal té ara pendent de resoldre les al·legacions presentades per la Generalitat i el Parlament de Catalunya contra aquella decisió, que va implicar automàticament la suspensió de la Llei i del decret.

Fonts del TC apunten que de moment no consta que les al·legacions, ni les recusacions (pendents de presentar) ni tampoc la impugnació del govern espanyol contra la creació de la comissió de control del 9-N formin part de l’ordre del dia del ple ordinari que comença aquest dimarts i que s’allargarà fins dijous.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ja va anunciar el passat divendres que l’advocat de l’Estat incorporaria als escrits dels recursos que ja ha presentat davant el Tribunal Constitucional (TC) la impugnació del decret signat pel president de la Generalitat, Artur Mas, per a la creació de la comissió de control del 9-N.

Sáenz de Santamaría va insistir que la suspensió cautelar dictada pel TC afecta a “tots els àmbits” de desplegament de la Llei, i per tant el govern espanyol “complirà amb la seva obligació” i elevarà també aquest element al Constitucional.

El parlament envia l’escrit de recusació del president del TC i d’un altre magistrat

El Parlament ha enviat al TC aquest migdia per fax i per missatger l’escrit de recusació del seu president, Francisco Pérez de los Cobos, i del magistrat Pedro José González-Trevijano, designat ponent en relació al recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern espanyol contra la llei de consultes. El Parlament recusa els dos magistrats per ‘manca d’objectivitat i imparcialitat’, en el cas de Pérez de los Cobos per la seva militància en el PP i la seva col·laboració reiterada amb la FAES. Pel que fa a González-Trevijano, l’escrit aporta una extensa llista d’articles en diversos mitjans manifestant-se contra el nacionalisme català i l’evolució de l’autonomia de Catalunya. El Parlament presenta aquest escrit després que ho decidís dijous la mesa per majoria a petició de CiU, EC, ICV-EUiA i CUP.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any