Les ‘preguntes bàsiques’ del procés català, respostes per al-Jazeera

  • La cadena àrab publica un article amb els elements bàsics per a entendre l’independentisme a Catalunya

VilaWeb
Redacció
01.10.2014 - 10:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de fa tres anys el procés sobiranista català ha aconseguit captat l’atenció dels mitjans internacionals. Queda reflectit amb la cobertura que han fet de les grans manifestacions de l’Onze de Setembre, però també amb les cròniques i informacions relacionades amb els passos polítics que s’han anat fent a Catalunya, especialment aquesta última setmana. Alguns mitjans, com al-Jazeera, s’han decidit a explicar les grans preguntes del procés.

Partint del torcebraç obert aquesta setmana entre el govern i el Tribunal Constitucional espanyols, d’una banda, i el govern català, d’una altra, respecte a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre, el periodista Philip J. Victor comenta a ‘Catalonia: Explaining the independence referendum‘ les ‘qüestions bàsiques rere el moviment independentista català’.

Ho fa en format de preguntes i respostes. L’embranzida independentista actual, el periodista l’explica ‘per causa d’un gran nombre de temes, els més destacats dels quals són el cultural i l’econòmic’. Sobre el suport social de l’independentisme, fa referència a l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió de l’abril passat, i afegeix les dades d’un sondatge de Metroscopia en què el vot pel sí-sí disminuiria si la independència signifiqués la sortida de Catalunya de la UE.

Respecte a l’oposició del govern espanyol a la consulta, l’article recull les paraules del president Mariano Rajoy segons les quals ‘divideix els catalans’ i ‘els separa d’Europa’. També comenta els repetits arguments de Madrid que el procés català topa amb la constitució espanyola i que ‘qualsevol decisió sobre la sobirania nacional requereix la consulta i l’aprovació de la majoria dels espanyols’.

El periodista apunta un altre motiu d’oposició del govern espanyol, tot i que mai no és explicitat des de Madrid: ‘Espanya patiria un cop econòmic molt significatiu si Catalunya —que representa el 20% de l’economia de l’estat— esdevingués independent.’ I citant un article de New Republic, rebla: ‘Un estat català separat devastaria econòmicament Espanya.’

L’article d’al-Jazeera es tanca amb les semblances i diferències entre els referèndums català i escocès. Si bé l’experiència escocesa ha generat esperances entre els favorables a la independència de Catalunya, també es reconeix que el referèndum d’Escòcia no era prohibit per Londres, com sí que passa a Catalunya. En aquest sentit, Victor recupera una frase del president Artur Mas: ‘Escòcia ha estat una gran lliçó de democràcia.’

Més notícies:

El procés d’independència, dia a dia, a la premsa internacional

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any