Iceta: ‘El president Mas continua alimentant una gran frustració’

  • El primer secretari del PSC critica les 'falses expectatives' per una consulta que no es podrà fer legalment, segons ell

VilaWeb
ACN
27.09.2014 - 13:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha valorat la signatura del decret de convocatòria de la consulta del 9-N i ha estat molt crític amb el president de la Generalitat. ‘Mas segueix generant falses expectatives i alimentant una gran frustració’, ha assenyalat Iceta, que ha reiterat que ‘aquesta consulta i amb aquesta pregunta no podrà celebrar-se de forma legal el proper 9 de novembre’. No obstant això, el primer secretari del PSC ha aplaudit que el president català encara mantingui oberta una escletxa de diàleg amb el govern espanyol. ‘Ho celebrem però constatem que els presidents Mas i Rajoy no estan fent la seva feina i ja estem en temps de descompte’, ha avisat Iceta.

‘Per tant esperem que s’hi posin de veritat per estalviar-los un problema que s’agreuja cada dia que passa’, ha continuat el primer secretari del PSC, que ha reiterat que la posició del socialisme català es manté invariable sobre la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya. ‘La primera idea és que així no podem seguir, així no anem enlloc. I la segona idea és que no hi haurà solució sense votació’, ha assenyalat Iceta. ‘I l’únic camí per aconseguir-ho és el diàleg, la negociació i el pacte. En aquest camí hi serà el PSC i ens hi trobaran sempre’, ha puntualitzat el primer secretari del PSC, que ha volgut negar però que el decret de signatura de convocatòria es tracti d’un ‘desafiament’.

‘Mas avui ha fet ús de les seves atribucions, es va aprovar una llei que habilitava el president a convocar una consulta i ho ha fet’, ha detallat Iceta. ‘El que nosaltres diem és que la consulta que ha decidit convocar no té empara, no només ni a la Constitució ni a l’Estatut, sinó tampoc en la pròpia Llei de consultes’, ha exclamat el líder del PSC. ‘Creiem que ha comès un greu error’, ha afegit Iceta, que s’ha mostrat partidari que el TC faci finalment d’àrbitre. ‘De la mateixa manera que el Govern recorre davant el TC totes les lleis que considera que envaeixen les seves competències, el govern central té ple dret de portar al TC aquelles lleis que entengui no ajustades a la legalitat’, ha valorat.

El PSC i les mocions de suport al 9-N

Finalment, i sobre el vot afirmatiu/abstenció del PSC en diferents municipis a la moció de l’AMI en suport a la consulta del 9-N, el primer secretari del PSC ha volgut treure ferro a la ‘discrepància interna’. ‘Nosaltres tenim una posició molt clara però comprenc perfectament que a cada ajuntament -en funció de les majories i les sensibilitats- es puguin produir votacions d’ordre divers’, ha reflexionat en veu alta Iceta. ‘Les opinions són lliures i variades però nosaltres ens temem que això -les mocions de suport- no estiguin més que alimentant aquesta gran frustració que es produirà perquè aquesta consulta amb aquesta pregunta no es podrà celebrar de manera legal el 9-N’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any