El govern espanyol ja activa la maquinària contra el 9-N

  • Sáenz de Santamaría: 'A tots els espanyols correspon decidir què és Espanya'

VilaWeb
ACN
27.09.2014 - 13:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha iniciat aquest dissabte -just després de la publicació de la llei de consultes al DOGC i la signatura del decret de convocatòria dl 9-N- els tràmits per portar la llei i el decret al Tribunal Constitucional, fet que en suposarà la suspensió automàtica. En una conferència de premsa d’urgència a la Moncloa, la vice-presidenta del govern espanyol ha anunciat que l’Estat ja ha demanat al Consell d’Estat que emeti un informe en 48 hores que dilluns donarà peu a l’aprovació dels recursos d’inconstitucionalitat. Sáenz de Santamaría ha reiterat que, tal com va dir Rajoy, la consulta ‘no se celebrarà’, i ha advertit a Artur Mas que ‘fractura’ i ‘divideix’ els catalans.

El Consell d’Estat està presidit per Manuel Romay de Beccaria -que va ser ministre de Sanitat al primer govern d’Aznar- i entre altres formen la permanent (de vuit membres) l’exministre de Justícia, Landelino Lavilla, el ‘pare’ de la Constitució Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón, l’expresident del TC Miguel Rodríguez-Piñero, el president del Tribunal Suprem, Fernando Ledesma, i l’exvicepresidenta del govern espanyol María Teresa Fernández de la Vega.

L’encàrrec de l’informe es el primer pas dels tres que ha de fer el govern per aconseguir la suspensió automàtica de la consulta. El pròxim dilluns, i ja en possessió d’aquest informe, el president espanyol, Mariano Rajoy, reuneix els seus ministres en un consell de ministres extraordinari on aprovarà els recursos d’inconstitucionalitat.

Un cop aprovats els recursos, l’advocat de l’Estat els entrarà al Registre del Tribunal Constitucional previsiblement el mateix dilluns. Posteriorment el TC celebrarà també previsiblement un ple extraordinari per admetre a tràmit els recusos fet que suposarà l’aplicació de l’article 162.1 d la Constitució i que implica la suspensió automàtica de la Llei i del decret.

L’Estat adverteix que la Llei no es pot desplegar

Sáenz de Santamaría ha volgut deixar clar que l’executiu entén que a partir del moment en què s’admetin a tràmit els recursos, la Llei no pot tenir ‘cap efecte’ ni es pot desplegar i, per tant, el govern de la Generalitat no pot fer ‘cap actuació’ per ‘executar-la’ o que tendeixi a fer que la llei tingui ‘efectes’.

Segons la vicepresidenta, contràriament a les veus que apunten que hi ha precedents favorables a que la Generalitat pugui tirar endavant la norma mentre la suspensió sigui cautelar, des del moment en què s’aplica l’article 161.2 de la Constitució la Llei de consultes i el decret ‘no es poden continuar executant’. ‘Això és el que ha passat sempre amb els autos de suspensió del TC’, ha dit.

Sáenz de Santamaría ha volgut tancar també la porta que obren els dubtes sobre el fet que el govern espanyol impugni una consulta no vinculant, que no un referèndum. Segons la vicepresidenta, ‘un referèndum ho és amb independència del seu caràcter vinculant o no’ i el que planteja Artur Mas ‘és un referèndum com la copa d’un pi’.

El govern espanyol ‘protegirà’ la sobirania

En el terreny polític, Sáenz de Santamaría ha recordat que el president del govern espanyol ja va dir el 12 de desembre del 2013 -quan Mas va anunciar la convocatòria- que la consulta ‘no se celebrarà’ perquè ‘no hi ha res per sobre de la voluntat de sobirania del poble espanyol’ que recull la Constitució i ‘a tots els espanyols els correspon decidir què és Espanya’.

Segons ha afirmat, els recursos del govern espanyol ‘protegeixen la Llei, els drets dels ciutadans i la vigència de la democràcia’, perquè ‘sense llei no hi ha democràcia’ i ‘cap govern’, ni el de la Generalitat ni tampoc el de l’Estat, ‘està per sobre de la voluntat sobirana del poble espanyol’ ni ‘pot decidir per sobre el conjunt del espanyols’. ‘Al govern li correspon vetllar per la llei i pervivència de la democràcia’, ha dit.

Un ‘error’ que ‘divideix’ els catalans

La vicepresidenta ha expressat el malestar del seu executiu per la determinació del president de la Generalitat. Ha assegurat que el seu executiu ‘lamenta profundament’ i considera ‘un error’, que Mas hagi signat el decret de convocatòria, un fet que ‘fractura i divideix els catalans, i els allunya d’Europa i del sentir dels temps’.

En aquest marc ha reivindicat els ‘llaços’ que uneixen Catalunya i Espanya i ha aassegurat que catalans i espanyols han fet junts d’Espanya ‘un país obert, solidari i divers’, que s’ha sobreposat a totes les dificultats’.

‘Als catalans i espanyols ens uneixen vincles socials, culturals, econòmics i comercials. Són molts segles de vida en comú, moltes relacions i moltes vivències’, ha dit, i ‘Espanya no s’entén sense l’aportació dels catalans igual que Catalunya tampoc sense aportació dels espanyols’.

Diàleg sí, però no sobre la consulta

Un cop més, Sáenz de Santamaría ha recordat que el seu executiu sempre ha tingut disposició al ‘diàleg’ a la Generalitat i la resta de comunitats autònomes però sempre en el marc de la Constitució i per resoldre els ‘problemes’ econòmics, financers, de pagaments i manteniment dels serveis socials i ha estat sempre allà el govern d’Espanya.

‘Sempre que els catalans han tingut problema en educació, sanitat, farmàcies, allà ha estat el govern d’Espanya’, ha dit, perquè ‘res del que passa li és aliè’ i per això ‘hem tingut voluntat de diàleg i treball conjunt en tot moment’.

En tot cas ha apuntat que el diàleg se circumscriu a la Llei i ‘sobre altres qüestions ni el president de la Generalitat ni el govern de la nació pot cedir o negociar el que no li correspon’.

Avís a l’ANC

Preguntada per les mobilitzacions anunciades per l’ANC, Sáenz de Santamaría ha advertit que ‘en aquest país tots estem subjectes a la llei i a les resolucions dels tribunals’. ‘Ningú està per sobre de la democràcia’, ha sentenciat.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any