El govern espanyol està disposat a suspendre l’autonomia per evitar el referèndum

  • Margallo assegura que farà servir 'tots els mitjans al seu abast' perquè no s'arribi a fer i que el govern espanyol 'no tolerarà' la secessió

VilaWeb
ACN
16.09.2014 - 10:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha advertit que l’executiu espanyol faria ús de ‘tots els mitjans al seu abast’ sempre ‘dins de la llei, però tota la llei’, per impedir la consulta de Catalunya. I això inclou també la possibilitat de suspensió de l’autonomia. Margallo, que s’ha definit com un ‘patriota’, ha assegurat que el seu govern no toleraria en cap cas la secessió de Catalunya i que la consulta toca ‘línies vermelles’ com la ‘unitat d’Espanya i el principi de legalitat’.

‘El principi que hem jurat defensar és respectar la constitució i les lleis i fer-la respectar’, ha afirmat en un esmorzar informatiu on han assistit 58 ambaixadors.

Podeu veure les declaracions de Margallo ací:

El portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, ha agraït a Margallo que hagi exposat ‘amb claredat’ la posició del govern espanyol sobre la consulta sobiranista i les armes de què disposa l’estat per impedir-la. ‘Si aquesta setmana hi ha un desafiament a la normalitat constitucional o la legislació bàsica el govern reaccionarà i complirà la seva obligació’, ha dit Alonso en conferència de premsa, on ha recordat que l’executiu demanarà la suspensió automàtica de la Llei de consultes tan bon punt l’aprovi el Parlament de Catalunya.

El portaveu del PP ha assegurat que el seu executiu reaccionarà ‘de manera proporcional i equilibrada’. ‘Si hi ha una Llei que és inconstitucional a judici del govern es recorre i se suspèn, i si hi ha una convocatòria que no té una base legal és nul·la, i si hi ha alguna cosa a anular, s’anul·larà’, ha sentenciat.

Bosch pregunta a Margallo si també està disposat a suspendre la democràcia

El portaveu d’ERC a Madrid, Alfred Bosch, ha acusat Margallo de tenir una actitud ‘intransigent i fanàtica’ sobre la consulta. ‘No és seriós anar censurant i suspenent-ho tot. Si no li agrada un llibre el censura. Si no li agrada l’autonomia o el que en resulta la suspèn. Que ens suspendrà la democràcia?’ ha preguntat des dels passadissos del congrés espanyol. Segons Bosch, aquesta ‘no és la manera raonable’ de dirigir un ministeri i un govern. ‘Demanem sensatesa a Margallo, que deixi de fer l’incendiari i posi intel·ligència com a Escòcia’, ha dit.

El PNB ironitza sobre l’advertència: ‘I enviar els tancs també’

El portaveu del PNB al congrés espanyol, Aitor Esteban, ha ironitzat sobre l’advertència de Margallo: ‘…i enviar els tancs també’. Així ho ha manifestat davant les preguntes dels periodistes poc abans d’entrar a la reunió de la junta de portaveus. ‘La veritat és que sona molt fort. El que preocupa és que no vulguin obrir les portes a la democràcia ni a la lliure expressió de la ciutadania’, ha lamentat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any