El País amaga la pregunta de la consulta i ignora la CUP en una enquesta

  • El diari torna a insistir que l'opció de la tercera via és majoritària a Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
07.09.2014 - 10:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari El País ha publicat avui un sondatge de Metroscopia fet entre el 2 i el 4 de setembre a mil enquestats, en què els pregunta, d’una banda, si Mas hauria d’ignorar una prohibició de la consulta per part del TC i, d’una altra, si preferirien la independència de Catalunya, un blindatge competencial (que l’estat no ha proposat) o bé continuar com fins ara. En aquest cas, el diari ha decidit no fer la doble pregunta del 9-N, que sí que va preguntar als enquestats en el sondatge del juliol amb un resultat de majoria favorable a la independència. A més, en aquesta enquesta no s’ha inclòs els votants de la CUP i sí, en canvi, els de Podem.

Sobre aquest fet, la notícia que acompanya les dades de l’enquesta es limita a dir que la mostra d’un miler d’enquestats ‘impedeix fer extrapolacions entre partits amb menys intenció de vot’, per més que la CUP tingui representació al parlament amb tres diputats i Podem no tingui ni tan sols estructura a Catalunya.

Els resultats de les preguntes que inclou l’enquesta s’ofereixen també segons els votants potencials de diversos partits. Per exemple, en la pregunta amb tres possibles respostes sobre la relació amb l’estat, l’opció de la independència és la triada per un 51% dels potencials votants de CiU; un 66% dels d’ERC; un 21% dels de Podem; un 27% dels d’ICv; un 5% dels del PSC; un 0% dels del PP i un 3% dels de C’s. Però la CUP no apareix enlloc.

Pregunta suprimida

L’enquesta d’avui, doncs, no inclou la pregunta acordada per CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP el 12 de desembre passat; en canvi, en l’enquesta del juliol sí que s’hi plantejava, i el resultat fou que el 45% dels enquestats votaria sí-sí en la consulta; el sí-no, un 8%, i el 35% votaria no. Aquella vegada aquesta dada va quedar amagada en l’últim paràgraf de la notícia. Ara ni tan sols s’ha fet. I per què? Hom pot considerar que l’argument queda apuntat en l’editorial que el diari dedica avui al procés, titulat ‘Predomina el seny‘, on qualifica de tendenciosa la pregunta del 9-N perquè ‘és reduccionista i atempta contra la voluntat de la majoria’.

La pregunta amb què es queda El País és la següent: ‘De les tres opcions següents, per quina s’inclinaria?’ Un 42%, ‘que Catalunya continuï formant part d’Espanya, però amb noves i blindades competències en exclusiva’; un 27%, ‘la independència de Catalunya’; i un 19%, ‘que Catalunya continuï formant part d’Espanya amb les mateixes competències que té ara’.

I la pregunta sobre la prohibició previsible de la consulta per part del TC ofereix aquests resultats: ‘Ignorar la resolució del Tribunal Constitucional i celebrar igualment la consulta’, un 23%; ‘acatar la resolució i començar una nova convocatòria de la consulta que s’ajusti a la legalitat constitucional’, un 45%; i ‘cercar una altra sortida a l’actual situació que no requereixi una consulta’, un 25%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any