Cinc propostes de bandera britànica després de la independència d’Escòcia

  • Dos dissenyadors gràfics britànics han preparat unes quantes propostes força sorprenents

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com serà la bandera del Regne Unit després de la independència d’Escòcia? Aquesta és una qüestió que plantegen des de fa temps alguns mitjans i experts en disseny gràfic i simbologia britànics. El novembre de l’any passat, VilaWeb ja es va fer ressò d’aquest debat, però ara han estat dos dissenyadors gràfics, Quentin Newark i Kevin Denoual, els que han preparat cinc propostes per a la bandera britànica sense Escòcia. Algunes propostes segueixen un patró lògic amb la història dels símbols britànics. Però les altres són veritablement sorprenents.

La bandera britànica actual, anomenada ‘Union Jack‘, va néixer de la integració de les banderes de la creu de sant Andreu escocesa, la creu de sant Jordi anglesa i la creu de sant Patrici irlandesa. La bandera la va crear el 1606 el rei Jaume, un segle abans de la unió entre Anglaterra i Escòcia (1707). I no va ser adoptada oficialment com a bandera de la unió fins el 1801. Gal·les no hi és representada perquè quan va aparèixer la primera versió oficial de la seva bandera ja s’havia unit amb Anglaterra. La bandera del País de Gal·les, un drac vermell sobre un fons blanc i verd, data del segle XV.

En el llibre blanc sobre l’Escòcia independent (anàlisi en vídeo), el govern escocès anunciava que la bandera del nou estat seria la bandera de sant Andreu. L’ensenya, que té l’origen llegendari en el martiri de l’apòstol cristià sant Andreu, va aparèixer per primera vegada al Regne d’Escòcia el 1180 en el regnat de Guillem I. Aquesta imatge va tornar a sortir en els segells que es feien servir a les darreries del segle XIII. El 1286 era un símbol utilitzat pels Guardians d’Escòcia (caps d’estat de facto).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any