FiraTàrrega opta per la creació pròpia amb la producció íntegra de l’espectacle inaugural

  • El xilè Ignacio Achurra reivindica el dret de resistència cultural dels pobles a 'La ira dels peixos'

VilaWeb
ACN
26.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El dramaturg i director teatral xilè Ignacio Achurra serà l’encarregat d’inaugurar la 34a edició de FiraTàrrega el dia 12 de setembre. Ho farà amb ‘La ira dels peixos’, un espectacle de carrer amb música en directe que compta amb la participació de deu artistes i quatre músics, que són a la capital de l’Urgell des de l’11 d’agost. Per primera vegada, FiraTàrrega assumeix íntegrament la producció de l’espectacle inaugural del certamen, una aposta que reafirma l’impuls de la fira a la creació d’espectacles en l’espai públic i la voluntat de produir mercat. Ahir al matí es va dur a terme un dels assaigs prevists de l’espectacle.

El director artístic de FiraTàrrega, Jordi Duran, va explicar que aquest 2014 culminava el programa de suport a la creació i, per això, la fira havia volgut assumir aquest repte. La producció de l’espectacle, que podran veure prop de 6.000 persones, demostra que ‘estem preparats per tirar endavant projectes d’aquestes característiques i amb moltíssimes ganes de compartir-los’, va dir.   

Un cant a la diversitat cultural i a la resistència dels pobles

Ignacio Achurra proposa, a ‘La ira dels peixos’, un enfrontament entre dues cultures, una representada pels residents d’un vaixell que viuen de la recollida d’escombraries del mar i una altra representada pels visitants, que hi arriben per conèixer les particulars condicions de vida i els costums dels ‘homes peixos’.   

Es tracta d’un cant a la diversitat cultural i a la resistència dels pobles, nacions i cultures amenaçades del món que lluiten per sobreviure. L’espectacle reflexiona sobre com els estats totalitaris, els interessos econòmics i les ideologies afins a la mundialització estenen el seu domini territorial i amenacen la pervivència de les cultures minoritàries. La proposta convida el públic a viatjar pels espais de la identitat personal i col·lectiva i a recuperar la llibertat que ens permeti de somiar en la germanor entre tots els pobles del planeta, segons que va dir el director.   

Així mateix, va reconèixer que l’espectacle es vinculava amb el moment polític actual que viuen Catalunya i l’estat espanyol, però també amb el que viuen Xile i la nació maputxe, o Israel i Palestina, entre més. ‘La relació entre cultures amb una història de conflicte no tan sols és patrimoni de Catalunya’, per això, l’espectacle ‘intenta ser una reflexió universal de les relacions entre molts pobles i moltes cultures’, va dir Achurra.  

El 6 de setembre al vespre hi ha l’assaig general de l’espectacle a l’Hort del Barceloní, el mateix lloc on es farà la funció durant la fira. ‘La ira dels peixos’ forma part del programa d’actes commemoratius del tricentenari dels fets de 1714, que promou la Generalitat.   

La desena d’actors que participaran en l’espectacle inaugural de FiraTàrrega 2014 han estat seleccionats entre 443 artistes de diferents procedències que van fer arribar els currículums a l’organització. Aquests, duen a terme una residència a la capital de l’Urgell des de l’11 d’agost, que clourà el 14 de setembre, després de les representacions previstes.     

Una vuitantena de companyies en la 34a edició de FiraTàrrega

La 34a edició de FiraTàrrega, que tindrà lloc des de l’11 de setembre fins al 14, comptarà amb la presència d’una vuitantena de companyies, algunes de les quals procedents de la República Txeca, Eslovàquia, Hongria o Polònia, països convidats en aquesta edició. En la secció oficial del certamen es podran veure trenta-dos espectacles de carrer i catorze de sala.   

La novetat principal d’aquesta edició és el retorn als orígens de la FiraTàrrega, amb una aposta clara pels diferents codis teatrals, encapçalats pel teatre al carrer, però també amb presència de dansa, circ i de més expressions artístiques. També es destaca l’estrena d’una nova part de la programació dedicada a l’entreteniment, l’Ondara Park, que agruparà aquelles propostes de la fira dirigides a tots els públics amb vocació popular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any