La fiscalia demana que el jutge investigui possibles comptes de Pujol a Andorra i Suïssa

  • El jutge ha admès a tràmit la denúncia de Manos Limpias

VilaWeb
VilaWeb
ACN
31.07.2014 - 19:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia anticorrupció ha demanat al jutjat d’instrucció 31 de Barcelona que dugui a terme les diligències pertinents per esbrinar si la família Pujol tenia comptes a Andorra i Suïssa. Aquest jutjat havia admès a tràmit la querella de l’organització d’ultradreta Manos Limpias contra Jordi Pujol, i ha demanat opinió a la fiscalia, que li ha fet arribar un escrit demanant les primeres diligències.

D’una banda, demana que l’Agència Tributària li remeti les declaracions complementàries o especials que hagin presentat, per IRPF i impost de patrimoni, Jordi Pujol, Marta Ferrusola i els seus set fills (Jordi, Josep, Marta, Pere, Oriol, Mireia i Oleguer), i també tota la documentació que en el seu cas hagin acompanyat aquestes declaracions.

D’una altra banda, demana que el jutjat expedeixi una comissió rogatòria a Andorra i una altra a Suïssa perquè es facin ‘les gestions oportunes amb les entitats financeres’ d’aquests estats per a ‘determinar l’existència de comptes bancaris o instruments financers de qualsevol classe’ a nom d’algun dels membres de la família Pujol, ‘o aquells que en constin com a apoderats o autoritzats, o hi presentin un vincle jurídic de qualsevol naturalesa’.

Querella de Manos Limpias contra Pujol

Després de la confessió de Jordi Pujol dient que durant anys havia tingut diners no declarats fora de l’estat espanyol procedents d’una herència familiar, Manos Limpias l’acusa de set delictes. També demana que la seva dona sigui acusada i que els citin a declarar tots dos i tres dels seus fills.

Concretament, aquesta organització d’extrema dreta acusa l’ex-president de la Generalitat dels delictes de suborn, malversació de fons públics, tràfic d’influències, prevaricació, delicte fiscal, falsedat en document públic i emblanquiment de capital. Demana que s’acusi Marta Ferrusola per còmplice i encobridora i vol que siguin citats a declarar tres dels fills: Jordi, Oriol i Marta.

En la denúncia, Manos Limpias aporta la carta remesa per l’advocat de Pujol als mitjans de comunicació, reclama que l’Agència Tributària aporti les declaracions dels últims cinc anys de Jordi Pujol i Marta Ferrusola, que també s’aporti el testament de Florenci Pujol i que es facin les comissions rogatòries que siguin pertinents fora de l’estat espanyol.

En l’escrit presentat al jutjat, s’assegura que el novembre del 2012 la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (de la policia espanyola) va detectar 137 milions en un sol compte i que en un informe s’apuntava al cobrament de comissions per la concessió d’obres o serveis. De fet, Manos Limpias demana a la UDEF que presenti aquest informe i també fa referència a l’acusació del 3% expressada per l’ex-president Pasqual Maragall a CiU al parlament l’any 2005.

‘La policia atribueix part dels diners en paradisos fiscals al cobrament sistemàtic de comissions il·legals per adjudicacions d’obres i serveis de l’executiu autonòmic català, entre el 1980 i el 2003, que era quan el denunciat ostentava la presidència de la Generalitat’, assegura Manos Limpias. I afegeix que els paradisos fiscals d’Andorra, Panamà, Luxemburg, Liechtenstein, Jersey, Guernsey, Suïssa, etc. és on pot haver anat a parar el capital defraudat.

Manos Limpias considera que han quedat acreditats els negocis del govern català amb la família directa de Jordi Pujol. Així mateix, considera que hi ha una presumpció més que raonable d’un entramat societari del clan Pujol-Ferrusola, motiu pel qual demana que, a més de prendre declaració a Pujol i Ferrusola, també declarin els tres fills esmentats: Jordi, Oriol i Marta.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any