Rajoy i Sánchez coincideixen a oposar-se a la consulta

  • Els dos dirigents espanyols insisteixen que és il·legal, tot i que eviten de pactar un front comú en contra

VilaWeb
ACN
28.07.2014 - 20:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, han estat d’acord en ‘poques coses’ aquest dilluns a la reunió de gairebé tres hores a la Moncloa, però sí que han coincidit a l’hora d’oposar-se a una consulta sobre la independència de Catalunya. ‘No es pot fer, és il·legal’, ha dit Sánchez. 

Amb tot, han evitat d’acordar un front comú d’actuació contra la consulta del 9 de novembre, i han discrepat també sobre la reforma federal de la constitució espanyola. Sánchez ha qualificat la reunió de cordial i positiva, i ha comunicat a Rajoy que el PSOE faria una ‘oposició amb un diàleg lleial i obert, però també ferm i clar en les postures’. 

El ‘no’ a la consulta ha estat l’únic punt de trobada d’una reunió on tots dos han ‘compartit reflexions’ sobre el procés independentista i han parlat també de la reunió que Rajoy mantindrà dimecres amb Artur Mas a La Moncloa i del cas de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol. 

En un comunicat, La Moncloa apunta que el president espanyol ha reiterat a Sánchez la seva ‘posició contrària’ al dret a decidir, on coincideix, ha afirmat, amb el vot expressat de forma majoritària el passat mes d’abril pel Congrés dels Diputats.

En roda de premsa un cop ha acabat la reunió, Sánchez també ha insistit en situar la ‘línia vermella’ del PSOE en aquesta qüestió en la defensa de la ‘sobirania nacional’, que ‘resideix al poble espanyol’. ‘La consulta no és constitucional’, ha dit, ‘però els socialistes volem que s’afronti d’una vegada per totes aquesta reforma constitucional’.

Amb tot, Sánchez ha negat rotundament que tots dos hagin acordat un front d’actuació conjunt contra el 9-N. Segons ha apuntat, i malgrat que el president espanyol havia avançat que plantejaria al líder del PSOE un acord d’Estat en matèria de política territorial, no hi ha hagut cap conversa en els termes d’un front comú. 

Rajoy reitera el ‘no’ a la reforma de la Constitució

Els líders de les dues grans formacions espanyoles han tancat aquí el capítol de les afinitats. Sánchez, que espera parlar amb el president de la Generalitat, Artur Mas, en els pròxims dies, ha insistit a plantejar a Rajoy la reforma federal de la Constitució. ‘És temps de trencar murs i no d’aixecar-los i de defensar la convivència de tots els ciutadans d’Espanya visquin on visquin’, ha afirmat. 

Per contra, el president espanyol ha reiterat el seu ‘no’ a la reforma federal de la Constitució. Segons La Moncloa, malgrat que ha ‘escoltat amb atenció’ els arguments del líder del PSOE sobre aquesta qüestió, ‘l’ha advertit que en aquest moment no es donen les condicions polítiques necessàries per articular una proposta amb consens similar al que va concitar la Constitució actual’. 

En resposta a una pregunta sobre la resposta que l’Estat ha de donar a Catalunya, Sánchez ha descartat l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia en el cas que el govern de la Generalitat convoqui i pretengui celebrar la consulta. ‘Esperem que no s’hagi d’arribar a aquests termes perquè Mas ha dit que no actuarà fora de la legalitat’, ha dit. 

Pujol

Segons ha explicat Sánchez, els dos han parlat, també, de l’escàndol per l’ocultació de béns per part de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol. El líder del PSOE ha reiterat que percep el cas com un exercici ‘d’hipocredia’ per part de Pujol, que ara ‘ha d’aclarir quants diners té en paradisos fiscals i quin és el seu origen’. Sánchez ha recordat que Pujol ha estat un referent polític durant molts anys i ha creat ‘una enorme decepció i indignació’. 

El PSOE diu ‘no’ a l’elecció directa d’alcaldes

Tampoc hi ha hagut coincidència respecte a la proposta del PP per a l’elecció directa dels alcaldes als comicis del 2015. Sánchez ha afirmat que no li sembla raonable que es faci una reforma del sistema electoral sense el consens del PSOE i d’altres formacions polítiques, i ha advertit que rebutjarà també un canvi en aquest sentit en el futur, independentment de si el PP la planteja un cop celebrades les eleccions. 

Sánchez promet una oposició ‘constructiva’

El nou líder del PSOE sí que ha promès a Rajoy que la seva serà una oposició ‘intensa, activa i constructiva’ per ‘aportar solucions als problemes de la societat espanyola’. Aquest estil d’oposició, ha dit, serà ‘actiu’ al Congrés, però també ‘al carrer’.

Rajoy rebutja renda mínima per als aturats amb fills 

El president espanyol també ha deixat sense resposta positiva la primera proposta econòmica que Sánchez li ha posat sobre la taula: una política que garanteixi a tots els aturats amb fills a càrrec un ingrés al mes, perquè ‘hi ha recursos suficients als pressupostos generals de l’Estat’.


Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any