Un míssil disparat pels pro-russos, possible causa de la tragèdia aèria de Grabovo

  • Els pro-russos n'acusen Ucraïna i insinuen que volien abatre l'avió de Putin · Un militar rus va celebrar en una xarxa social que havien 'tombat' un avió ucraïnès amb fotografies del de Malàisia · Un ministre rus diu que el míssil era ucraïnès · El ministre de Defensa rus diu que el míssil era ucraïnès

VilaWeb
Redacció
18.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un avió de la companyia aèria Malaysia Airlines amb 295 passatgers, va ser abatut per un míssil a l’est d’Ucraïna, vora la frontera amb Rússia. L’avió va caure prop de Grabovo, al bell mig de la zona controlada pels rebels pro-russos.

Malgrat que ningú no s’ha atribuït l’atemptat, pren força la hipòtesi que ha estat abatut per les forces pro-russes. Malaysia Airlines va fer un piulet per anunciar que havia perdut el contacte amb l’avió i poc després un coronel rus, Ígor Strelkov, va dir a la xarxa social VKontakte que havien abatut un avió Antonov AN-26 ucraïnès i acompanyava l’afirmació amb fotografies de la caiguda de l’avió malaisi. Tanmateix, poca estona després el va esborrar de la xarxa. Una de les hipòtesis és que el míssil va ser disparat contra un avió militar ucraïnès que sobrevolava la zona però va impactar contra l’avió comercial. El míssil causant de la destrucció de l’avió de l’avió és un míssil Buk, de fabricació russa.

Els pro-russos de Donetsk neguen ser els autors de l’atac a l’avió malaisi i diuen ara que no tenen pas míssils del tipus Buk, habituals en l’exèrcit rus però també en l’ucraïnès. Tanmateix, el mes passat van presumir de tenir-ne.

L’aparell, un Boeing 777, feia la ruta entre Amsterdam i Kuala Lumpur i va desaparèixer dels radars a les quatre, quan volava a l’espai aeri de la regió de Donetsk, on des de fa mesos hi ha combats entre l’exèrcit ucraïnès i forces rebels pro-russes.

Les autoritats d’aviació civil havien advertit del perill de sobrevolar, fins i tot a gran alçada, aquesta zona en conflicte, on les darreres setmanes els pro-russos diuen que han destruït pel cap baix un avió de combat i un helicòpter ucraïnès.

Diversos mitjans russos van dir que els autors de l’atac eren ucraïnesos i que el míssil tenia per objectiu l’avió presidencial que fa servir Vladimir Putin. El Kremlin no va confirmar que l’avió de Putin hagués passat per aquella zona una hora abans de l’atac.

També el ministre de Defensa rus va apuntar al govern de Kíev. En una conferència de premsa ja tard, a la nit, el ministre va dir que segons les seves informacions Ucraïna havia desplegat en la zona bateries de míssils Buk, amb vint-i-set llançadores.

Els govern dels Països Baixos, Malàisia i els Estats Units han exigit una investigació exhaustiva per a descobrir qui són els autors materials de l’atac.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any