El festival ‘Poesia des dels Balcons’ homenatja Montserrat Abelló

  • Seixanta-cinc poetes de tot el territori aniran a Riba-roja d’Ebre durant el cap de setmana

VilaWeb
Redacció
17.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dies 18, 19 i 20 de juliol els balcons de Riba-roja d’Ebre s’ompliran de banderoles amb poemes amb motiu del segon festival ‘Poesia des dels Balcons‘ (programa, en PDF). Serà el tret més visible de la celebració, que enguany té com a figura central Montserrat Abelló. La majoria d’actes giraran entorn de la vida i l’obra d’aquesta poetessa de noranta-sis anys, que serà present a la població durant el festival. És previst que seixanta-cinc poetes de tot el territori hi participin recitant poemes propis en homenatge a Abelló. Jaume Subirana, Jordi Llavina, Míriam Cano, Oriol Izquierdo, Rosa Fabregat, Francesc Parcerisas i Isabel Pérez Montalbán són alguns dels poetes que sortiran als balcons i a l’escenari de la plaça de l’Església el dissabte a la tarda.

Als balcons del carrer Major, s’hi podran llegir trenta-sis poemes de l’escriptora, una petita aproximació a la seva obra, tant de creació poètica com de traducció de poesia en anglès. A la resta de carrers, s’hi penjaran banderoles amb poemes de la gent del poble i també s’hi podran llegir els versos de Salvador Espriu que van servir per a la primera edició del festival. També mitjançant banderoles es recordarà l’obra de poetes i escriptors que s’han mort o que han marcat Montserrat Abelló. Durant els tres dies que dura el festival, també hi haurà concerts de poesia musicada i exposicions relacionades amb l’homenatjada.

Una de les particularitats del festival és l’acollida dels seixanta-cinc poetes a les cases de la gent del poble que s’hi ha ofert. ‘La convivència amb un poeta és una forma més d’acostar la poesia a la gent’, explica Josep Maria Viñes, un dels organitzadors del festival. També remarca que un dels objectius és potenciar la poesia entre els joves i per això, com a novetat, s’ha organitzat un concurs adreçat a aquest públic. En la mateixa línia, un dels actes que es farà durant el cap de setmana serà un recital de la poesia de Montserrat Abelló a càrrec de nens i nenes de Riba-roja, des dels balcons de la plaça de l’Església.

Edició d’un llibre

Els actes del festival també inclouen la presentació de l’antologia de la segona edició del festival, un recull de poemes entre els quals n’hi ha trenta-sis de Montserrat Abelló, triats per ella mateixa i cedits per a aquesta avinentesa, i cinquanta-nou d’escrits pels poetes que participen en aquest segon festival. El llibre, de 189 pàgines, també inclou escrits de tres ex-directors de la Institució de les Lletres Catalanes sobre el fet de ser poeta.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any