Les llegendes dels Països Catalans, a Sant Martí de Tous

  • L'Apagada del Misteri o els Racons de Llegenda són els reclams principals del certamen

VilaWeb
ACN
05.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El petit municipi anoienc de Sant Martí de Tous es converteix aquest cap de setmana en la capital de les llegendes dels Països Catalans amb motiu de la cinquena edició del Festival de Llegendes. En total s’han organitzat unes 25 activitats que ompliran els carrers i places del poble d’històries populars vingudes de Tarragona, Lleida, l’Escala, el Rosselló o Igualada. Segons el director, Sergi Vallès, enguany s’han reforçat les activitats per a adults amb projeccions audiovisuals i la lectura de llegendes eròtiques. L’Apagada del Misteri o els Racons de Llegenda són les activitats més populars.

Les nombroses llegendes populars de Sant Martí de Tous van esperonar la creació d’un festival, el de Llegendes de Catalunya que, des del 2010, atreu més de 3.000 persones fins a la localitat anoienca encuriosits per aquestes històries fantàstiques. El festival arriba a la cinquena edició ‘plenament consolidat’ amb una programació ‘més complerta que mai’, segons ha explicat el seu director, Sergi Vallès. El certamen també reforça la seva professionalització, tot i que, ‘tenim molt clar que també hem de comptar amb actors amateurs i la gent que es dedica a fer arribar la cultura popular a tothom’.

El Fesllecat 2014 ha programat unes 25 activitats al llarg del cap de setmana del 5 i 6 de juliol per tots els racons del municipi. El festival arrencarà dissabte al migdia amb l’arribada de les llegendes que vindran acompanyades dels titelles gegants de l’espectacle ‘Somnis d’Alícia’, de la companyia Teatre Nu. Seguiran activitats ja consolidades com el mercat de la Bossa de Bou, que ofereix productes artesanals i parades de llibreters antics, i d’altres relacionades amb la lectura de llegendes o tallers per als més menuts.

Entre les activitats més destacades s’hi troba l’Apagada del Misteri. El poble apagarà tot l’enllumenat públic i s’il·luminarà el casc antic amb més de 6.000 espelmes que marcaran un recorregut fins als peus del castell. Durant el trajecte, els visitants es trobaran quadres plàstics de llegendes de bruixes i històries tenebroses dels Països Catalans. L’actriu Anna Sahun serà l’encarregada de cloure l’acte amb la lectura de la llegenda guanyadora del concurs fet conjuntament amb el Laboratori de Lletres de Barcelona.

Un altre dels actes més populars és el de Racons de Llegenda, en què diferents narradors professionals expliquen llegendes d’alguna regió de parla catalana. En aquesta edició es podran escoltar històries de Lleida, Tarragona, el Rosselló, Sant Martí de Tous, Igualada i l’Escala. Una de les novetats d’enguany serà l’espectacle Altaveu Popular, que, segons ha explicat Vallès, pretén ser un ‘altaveu’ de les llegendes populars que es representen arreu del país i, per això, s’ha convidat diferents esbarts, entitats i associacions que representaran les llegendes pròpies dels seus municipis. Els convidats d’enguany seran Caldes de Malavella, Esplugues de Llobregat i l’Arboç.

Amb la voluntat d’arribar a tot tipus de públic, el festival ha reforçat enguany les activitats per a adults. S’han programat dues projeccions audiovisuals inspirades en una llegenda andorrana i una valenciana i una nova activitat que porta per nom ‘La nit del cangur’. Es tracta d’un recital de llegendes eròtiques de la mà del pianista Rafel Plana i l’actriu Chantal Aimée. Segons ha explicat Vallès, interpretaran una selecció de llegendes del llibre ‘Muntanyes Maleïdes’, de Pep Coll.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any