Rigau demana a Wert que garanteixi les ajudes socials en comptes de destinar més recursos a la LOMCE

  • Diu que el pla per fer pagar l'escolarització en castellà al govern respon a 'una obsessió i un desconeixement de la realitat'

VilaWeb
ACN
01.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va fer una petició al ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert. Li va dir que prioritzés les ajudes a les famílies per a comprar els llibres de text en comptes de voler aplicar la LOMCE. Segons la consellera, els documents que el ministeri espanyol ha fet arribar a les comunitats sobre l’aplicació del sistema ‘presenta dubtes molt importants’. Pel que fa a l’obligatorietat del govern de pagar 6.000 euros de cada matrícula dels alumnes que s’escolaritzin en castellà a la privada, ha afirmat que és un projecte que encara no ha estat aprovat, que va rebre ‘un informe molt dur’ del Consell d’Estat i que respon ‘a una obsessió i un desconeixement de la realitat’.

La consellera va fer aquestes manifestacions a les portes de la sectorial d’educació, on ahir el ministre Wert va concretar el finançament de què disposaran el pròxim curs per a aplicar la LOMCE.

‘Entenem que abans de fer noves despeses hem de garantir els ajuts que fins ara teníem i que es rebien del ministeri, perquè en aquest moment les famílies no poden prescindir d’aquests ajuts i les comunitats els han de poder facilitar’, va dir.

En aquest sentit va recordar que el ministeri havia retirat els 200 milions d’ajudes per a alumnes de tot l’estat espanyol que eren programats en pressuposts anteriors per a l’adquisició de llibres de text, i va assegurar que la LOMCE havia estat una ‘història de precipitacions’.

Rigau es va tornar a alinear amb els representants d’Andalusia, les Canàries, Astúries i el País Basc, que van formular dubtes sobre l’aplicació de la reforma educativa i van criticar que la llei fos envoltada de tanta improvisació.

El ministeri calcula que el desplegament de la norma costarà 2.164 milions fins el 2020, 964 milions dels quals es gastaran abans del 2017. D’aquests 964 milions, 614 provenen de les ajudes del Fons Social Europeu i la resta del tresor públic de l’estat.

Els 1.200 milions restants hauran de ser cofinançats per les autonomies. Les comunitats també rebran prop de 1.000 milions pels sobrecosts de la implantació dels nous cicles de FP bàsica i els ensenyaments acadèmics de tercer i quart d’ESO. Andalusia en rebrà 189,67, València 112,12, Madrid 110,89 i Catalunya 106,17.

En canvi, no és a l’ordre del dia el debat sobre la disposició addicional 38 de la LOMCE que estableix l’obligatorietat de prestar educació en castellà com a llengua vehicular. La consellera va recordar que el decret que desplega aquest punt de la llei, i que estableix un cost de 6.000 euros per matrícula a l’escola privada que hauria d’acabar assumint la Generalitat, encara no s’ha aprovat i ha rebut l’informe desfavorable del Consell d’Estat. Aquest punt, ha dit, respon ‘a una obsessió i un desconeixement de la realitat’ per part del ministeri.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any