Xantal Llavina defensa la llibertat d’expressió en el seu comiat de Ràdio 4

  • La periodista explica que des de la segona temporada els van demanar fer menys entrevistes a polítics

VilaWeb
Redacció
30.06.2014 - 19:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Des del Directe 4.0 hem defensat sempre la catalanitat del nostre programa i d’aquesta ràdio, que va néixer a la transició ara farà trenta-vuit anys’ ha dit Xantal Llavina en el seu comiat del programa que fa tres temporades el presenta. ‘Directe 4.0’ és un dels dos programes de més audiència de Ràdio 4, tanmateix, la direcció de la ràdio va decidir a principi de mes no continuar programant-lo. Entre els treballadors de RTVE a Catalunya s’especula que el motiu de fons d’aquest canvis és polític. Oimés tenint en compte que el nom que sona per a substituir el programa matinal de Toni Marín, el presentador de ‘El Matí a 4 bandes’ que també s’elimina, és el de Xavi Collado (Twitter), que actualment presenta ‘El matí de COPE’.

Escolteu-ho el comiat íntegre ací:

Llavina ha explicat que des de la segona temporada els van demanar que deixessin de fer entrevistes polítiques: ‘Han passat per aquests 703 programes més de 1.600 convidats de totes les tendències polítiques: de dretes, d’esquerres, socialistes, unionistes, sobiranistes i independentistes, a favor del procés sobiranista i en contra, potser més d’uns que d’altres perquè és que aquesta és la realitat que viu actualment Catalunya i que, com a periodista, crec que ha de quedar reflectida en una cadena pública plural de servei als ciutadans’.

Llegiu les paraules de comiat de Llavina a continuació:

‘Avui en el comiat vull recordar una data molt important: el 1897, quan Marconi va muntar la primera estació de ràdio al sud d’Anglaterra. Després, el 1898, va obrir la primera factoria del món d’equips de transmissió sense fils a Hall Street donant feina a 50 persones. Quin gran invent que va fer Marconi, permeten fer arribar una nova manera de comunicar i de permetre a tothom el seu dret a la informació.



Qui em coneix bé sap que un dia com avui, de comiat, no puc marxar només dient-vos adéu. Després de compartir amb vosaltres, moltes converses durant aquestes 3 anys i 2 mesos- tres hores cada tarda- els oients del Directe 4.0 de Ràdio 4, us mereixeu totes les meves explicacions possibles de perquè no continua aquest programa la temporada que ve.



Abans que res, deixeu-me que mostri la meva gratitud a la feina ben feta de tot l’equip del programa, col·laboradors i també els companys de Ràdio 4 per participar-hi sempre amb bons criteris de rigorositat, qualitat i pluralitat. Aquests han estat els valors, que hem intentat seguir al Directe 4.0.

Després de dies de reflexió, molts de nosaltres no sabem ben bé el perquè no renova, tot i els bons resultats, ni el programa El Matí a 4 Bandes de Toni Marín i el seu equip, a qui vull felicitar per la seva bona feina periodística, ni tampoc el Directe 4.0.

Els motius són un canvi de programació. I com ha sortit publicat aquests darrers dies en diferents mitjans de comunicació: un canvi d’aires. Els canvis, que es van fer a Ràdio Nacional d’Espanya, RNE, ara fa dos anys havien d’arribar a Ràdio 4. En cap cas ens han dit que la causa de la no renovació es tracti de motius econòmics de pressupost.



Jose Luis Sampedro deia que sense llibertat de pensament, la llibertat d’expressió no serveix de res, per això us vull traslladar els meus pensaments. Quan vaig entrar en aquesta casa amb voluntat de servei, el juliol del 2011, se’m va encomanar que fes un programa generalista en català de qualitat i que intentés aconseguir la màxima visualització del programa i de la cadena. Aquests dies hem fet autocrítica. Les xifres, que són públiques, del darrer Baròmetre de Comunicació i Cultura ens han donat a la darrera onada un increment del 30 per cent i el darrer EGM d’un 45 per cent. El novembre d’aquesta tercera temporada Ràdio 4 felicitava a tots els companys de la casa per pujar un 80 per cent les visites i escoltes d’àudios a la web. I a més, el Directe 4.0 ha estat el programa de Ràdio 4 més seguit a les xarxes socials, entre Facebook i Twitter amb més de 13.000 seguidors. Estic molt agraïda, també, perquè, gràcies a la feina conjunta i imprescindible d’equip i col·laboradors què és la ràdio, l’any passat el programa rebia una menció de qualitat al Millor Programa de Ràdio des de Ràdio Associació de Catalunya.



Han passat per aquests 703 programes més de 1.600 convidats de totes les tendències polítiques: de dretes, d’esquerres, socialistes, unionistes, sobiranistes i independentistes, a favor del procés sobiranista i en contra, potser més d’uns que d’altres perquè és que aquesta és la realitat que viu actualment Catalunya i que, com a periodista, crec que ha de quedar reflectida en una cadena pública plural de servei als ciutadans.



Explicar-vos també que des de la segona temporada ens van demanar al Directe 4.0, que deixéssim de fer entrevistes polítiques per fer un programa més d’entreteniment. Ho vàrem entendre i respectar: vàrem fer més entreteniment i menys política, i seguint també amb les tertúlies d’actualitat on hi han estat tots, tots els pensaments polítics possibles que conformen la realitat catalana. D’això ens sentim molt orgullosos.



Hem compartit amb vosaltres moltes hores d’entrevistes. Algunes entrevistes d’aquest programa s’ha parlat de la selecció catalana i de l’espanyola, i també del procés sobiranista que vivim.

Des del Directe 4.0 hem defensat sempre la catalanitat del nostre programa i d’aquesta ràdio, que va néixer a la transcisió ara farà 38 anys. De fet, avui en el darrer programa volíem haver fet un homenatge positiu de la bona salut de la ràdio en català, però no ha pogut ser així.



Els que heu seguit el Directe 4.0 sabeu que hem apostat sempre per parlar sobre internet i les xarxes socials com a elements que permeten estar en contacte directe amb els oients i com a eines que apropen als ciutadans a la realitat i al futur. Sembla que de vegades se li vulguin posar “plasmes” a la informació, però a diferència d’anys passats amb la voràgine tecnològica que vivim és impossible. Vivim enganxats a un mòbil: No hi ha res que passi al món que no tinguem davant d’una pantalla de telèfon, tauleta o ordinador i el que permeten les xarxes socials és que hi hagi més opinions de tots i menys opacitat en qüestions polítiques i socials.



Per mi ha estat una gran satisfacció poder haver viscut professionalment els 35 anys de Ràdio4, el 2011, la primera en català i vull tenir un agraïment especial per tots els directius de la casa que han confiat professionalment en mi i en l’equip tot aquest temps. Us estaré sempre molt agraïda.



Vull destacar, per acabar, amb noms la feina i l’esforç de tot l’equip del Directe 4.0 i col·laboradors aquests anys: en Quique Quera, en Bruno Sokolowicz, en Ferran Grau, en David Serra, en Ramon Fornós i l’Edu Fusté ho han donat tot i són excel·lents periodistes. I ho trasllado a totes les persones que han aportat el seu talent aquestes tres temporades, en especial, quatre col·laboradors que hi són des de l’inici: en Quim Masferrer, a qui li dec molt, l’Enric Cambray, la Carlota Fàbregas i l’ Albert Riba.

Per tant, oients avui marxem. Vivim i viurem en els pròxims mesos, importants moviments socials i polítics en aquest país. I com a periodista, com he fet en aquests darrers 15 anys, defensaré sempre la qualitat, la llibertat d’expressió, la pluralitat i estar connectat a l’eina més democràtica que és internet.


M’emporto a la maleta de la ràdio grans experiències, vivències positives i molts bons records. Molt agraïda a Ràdio 4 per aquests anys de satisfaccions professionals envoltada d’un equip i uns col·laboradors que ens han fet costat, molts d’ells de forma desinteressada i també als companys de Ràdio 4.


Li desitjo als nous professionals que vindran molta sort en els seus projectes.


Ens ha emocionat molt, aquests darrers dies, sentir com tanta gent s’ha estimat aquest programa de ràdio. Gràcies per la vostra complicitat. Mai oblidaré el que hem viscut plegats.


M’apassiona la feina que faig. Tenim ganes de seguir en nous projectes i espero que al futur prenem bones decisions i sobretot encertades i ens tornem a veure o escoltar aviat. Us trobaré a faltar: oients, equip, col·laboradors i amics.


Gràcies infinites a tots i totes, I que tingueu, i que tinguem sort!’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any