Felipe VI: ‘Vull reafirmar la meva fe en la unitat d’Espanya’

  • 'En aquesta Espanya, respectant la llei, hi cabem tots', diu el nou rei · Blindatge policíac i pompa militar a Madrid

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.06.2014 - 10:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Vull reafirmar la meva fe en la unitat d’Espanya, de la qual la corona és símbol’, ha declarat Felipe VI en el seu discurs en la cerimònia de proclamació com a nou rei espanyol. Felipe ha centrat una bona part del discurs a parlar de Catalunya sense esmentar-la, reiterant la necessitat que Espanya romangui unida. Ha parlat de la diversitat de ‘pobles i tradicions’ de l’estat espanyol com a valor a preservar, i citant els noms de poetes com Espriu, Castelao i Aresti. I ha acabat donant les gràcies en les llengües cooficials. Aquests han estat tots els gests de Felipe en el seu discurs.


Felipe VI: ‘Vull reafirmar la meva fe en la… per vilawebtv

Felipe ha parlat de la unitat d’Espanya. ‘Unitat no és uniformitat. La constitució va reconèixer la nostra diversitat com a característica que defineix la diversitat, per protegir tots els pobles d’Espanya. Una diversitat que neix de la nostra història, ens engrandeix i ens ha d’enfortir’, ha dit.

Felipe ha insistit a dir que a Espanya ‘hi cap tothom’. I ho ha expressat així: ‘En aquesta Espanya unida i diversa basada en la solidaritat entre els seus poble i els respecte a la llei, hi cap tothom, tots els sentiments . Hi caben totes les formes de sentir-se espanyol. Els sentiments han de comprendre i respectar-se, conviure i compartir. Hem de revaloritzar la convivència amb afecte sincer, amistat i amb vincles de germandat i fraternitat. Treballem tots junts, cadascú amb la seva pròpia personalitat. Amb lleialtat. Una nació no és només la històrica, sinó un projecte integrador que miri cap al futur.’

Felipe VI ha apel·la al seu paper com a màxim exponent d’una “monarquia renovada per a un temps nou” que treballarà, ha dit, des del respecte a la Constitució per preservar i revitalitzar els principis ideals de la convivència en pau i llibertat dels espanyols. “Treballem tots junts, cadascú amb la seva pròpia personalitat, i amb lleialtat, als objectius comuns que planteja el segle XXI”, ha dit.

Vestit de militar

Tal com va fer Juan Carlos i tal com es presentava sempre el dictador Franco, el nou rei espanyol, Felipe VI, ha assistit a la sessió de proclamació vestit amb uniforme militar, com a cap de l’exèrcit espanyol. Després de rebre honors militars, ha arribat al congrés, on ha fet el discurs. Però en aquesta cerimònia hi ha absències notables.

Heus ací l’emissió en directe de la coronació, amb les imatges de la realització de Televisió Espanyola:

No hi ha ni tan sols el rei que abdica, el seu pare, Juan Carlos. Segons la casa reial, és una manera de ‘donar més protagonisme al seu fill’.

Hi ha més absències destacades de la família reial espanyola, com ara la de Cristina de Borbó. En aquest cas, la intenció és ben clara: no volen tacar la fotografia de la coronació amb la imatge de la filla petita de Juan Carlos, encausada en el cas Nóos juntament amb el seu marit, Iñaki Urdangarin.

A la cerimònia, no hi assisteixen tampoc caps d’estat internacionals. Sí que hi haurà dirigents de partits de l’estat espanyol, inclòs CiU, malgrat que es va abstenir en la votació de la llei d’abdicació. El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, també hi serà, malgrat el viatge que ha fet aquesta setmana als Estats Units. Després de dir que no sabia si hi podria assistir, Mas va decidir d’escurçar el viatge i fer cap a Madrid, ‘per respecte institucional i bon veïnatge’. Així mateix, hi seran presents els presidents de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, i del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá.
 
Ara, no hi ha pas representats tots els partits: ni ERC, ni ICV, ni Esquerra Unida, ni Compromís, ni la Chunta Aragonesista, ni Amaiur, ni el BNG, ni Geroa Bai.

Notícies relacionades:

Exaltació patriòtica i blindatge policíac en la coronació de Felipe

Crespons negres contra els Borbons, als balcons de Xàtiva

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any