Alfred Bosch ‘proclama’ la República Catalana al congrés espanyol

  • Cita les paraules de Francesc Macià del 1931 en el debat sobre la llei d'abdicació del rei espanyol

VilaWeb
Redacció
11.06.2014 - 11:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana’, ha començat dient, en català, el portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch. En la intervenció en el debat sobre la llei d’abdicació del rei espanyol, citava el començament de la proclamació de la República Catalana que va fer Francesc Macià des del balcó del Palau de la Generalitat el 14 d’abril de 1931.

Aquestes paraules de Bosch han suscitat un gran murmuri en els escons dels diputats a la cambra baixa espanyola, i el president, Jesús Posada, els ha hagut de cridar a l’ordre perquè deixessin continuar Alfred Bosch.

‘Votarem i esperem que després, interpretant el sentiment i anhels del poble que haurà donat el seu sufragi, podrem proclamar la república catalana’, ha afegit Bosch per tancar el seu discurs tal com l’havia començat.

Abans, havia demanat el suport dels republicans espanyols a la consulta del 9 de novembre i s’havia posat a disposició d’ells per treballar a favor d’un referèndum a Espanya sobre la continuïtat o no de la monarquia. ‘Apel·lem als demòcrates espanyols, als republicans d’Espanya. Voleu votar sobre el vostre futur? I tant, com nosaltres. Voleu ser sobirans? I tant, com nosaltres’, ha indicat.

Recordant un cop més els republicans del 1931, Bosch ha explicat que aleshores ‘ho tenien més clar’. ‘Sabien que les successions no són correctes en política. En política s’ha de votar perquè la sobirania resideix en el poble’, ha destacat. 83 anys després, enlloc d’anar endavant, ‘retrocedim com els crancs’. I si les persones del 1931 ho tenien clar, ‘també ho tenen molt clar’ els fills del 2014. ‘Segurament molt més dels que estem aquí al Congrés’, ha reflexionat. Segons Bosch, el debat sobre l’abdicació del Rei és ‘estrany’ per molt que les forces majoritàries al Congrés el vulguin convertir en ‘normal’. ‘És molt estrany que al cap de l’Estat no se’l pugui votar ni escollir’, ha opinat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any