L’Ajuntament de Gandia retira l’escultura de Miró

  • La trasllada a una altra banda, malgrat la forta oposició

VilaWeb
Redacció
03.06.2014 - 11:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Ajuntament de Gandia ha començat a retirar aquest matí l’escultura ’25 d’abril de 1707′ d’Antoni Miró de la rotonda de Serralta per traslladar-la al Parc del País Valencià. El batlle, Arturo Torró (PP), va anunciar que ja havia tramitat l’expedient i que ho tiraria endavant passades les eleccions de les europees i un cop el jutge va suspendre la mesura cautelar que havia demanat Miró per no moure l’escultura. 

El govern ha pres la decisió de manera unilateral i amb l’oposició de veïns, aplegats en la plataforma per la cultura a Gandia i la Safor ’25 d’abril’, i també amb la de l’autor, que en una entrevista amb VilaWeb afirmava: ‘Ens ha costat tres-cents anys de posar aquesta escultura; no podem deixar que la lleven’.

La plataforma va publicar fa un temps aquest vídeo en què explicava la història de l’escultura i exposava els motius pels quals s’oposava que fos retirada:

El consistori assenyala a través d’un comunicat que les tasques de desmuntatge han garantit que l’escultura, de 30 tones i 25 metres, no hagi sofert cap deteriorament. Segons l’Ajuntament de Gandia, s’han seguit totes les instruccions de l’escultor.

L’Ajuntament de Gandia remarca que ha complert amb tots els tràmits pertinents per realitzar el trasllat de l’escultura, ‘tal com ha indicat el mateix jutge en assenyalar que no existia cap risc de dany en el trasllat des de la rotonda de Serralta fins al parc del País Valencià’ .

El govern municipal afegeix que intenta dignificar l’ escultura situant-la en un espai obert i de fàcil accés. L’alcalde, Arturo Torró, va manifestar en el seu dia que aquesta nova ubicació ‘serà perfecte perquè la puguin visitar-la i observar-la de prop, cosa que ara no passa’.

Partits polítics de l’oposició, la plataforma per la cultura a Gandia i Safor ’25 d’abril’ així com el mateix artista han mostrat el seu malestar pel canvi d’ubicació.

En opinió de la regidora socialista Diana Morant, el trasllat és ‘el símbol de les polítiques de l’alcalde, convertit en Torró ‘el destructor’: del patrimoni, de la convivència i de llocs de treball. Un governant que en lloc de solucionar problemes en crea de nous i que gasta els diners de tots en els seus encabotaments, en lloc d’atendre les necessitats de les persones’. Morant ha afegit també que ‘la impotència que sentim hui es convertirà en vots perquè no torne a governar. Gandia no s’ho mereix.’

Compromís per Gandia, ha qualificat el trasllat com ‘un nou atac i menyspreu a la cultura i la història del poble valencià’, segons que ha lamentat la regidora i portaveu municipal, Lorena Milvaques.

‘El record d’un esdeveniment històric, com va ser la Batalla d’Almansa, que va marcar la pèrdua dels drets forals valencians, té una especial simbologia per a les persones que ens estimem la nostra terra i estem orgulloses de la nostra identitat valenciana, la qual reivindiquem i per la qual treballem’, ha dit.

També Acció Cultural del País Valencià (ACPV), entitat de la qual Antoni Miró és soci, ha manifestat el seu malestar perquè l’alcalde no ha atès la petició ciutadana i ha decidit ‘insistir en la seua política autoritària i antivalenciana i tirar endavant amb un greu atemptat contra la cultura, els drets d’autor i el patrimoni de la ciutat que, a més, tindrà un alt cost econòmic en un moment de crisi’.

ACPV demana a el batlle de Gandia i al seu equip de govern que reflexioni ‘sobre l’error que està cometent’ i a la direcció del PP i al president Alberto Fabra ‘que facin reflexionar l’alcalde de Gandia perquè es reposi l’escultura, o compartiran amb ell el descrèdit per complicitat en una acció vergonyant i malbaratadora de recursos’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any