Per què vol formar un grup polític propi Marine Le Pen?

  • L'extrema dreta negocia per accedir a més influència i recursos econòmics

VilaWeb
Redacció
28.05.2014 - 18:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquests dies als passadissos de les institucions europees hi ha moltes corredisses. El triomf de partits d’extrema dreta i d’euroescèptics (han aconseguit 130 dels 751 escons) ho ha sacsejat tot i els líders d’aquests grups miren de negociar per a crear un grup al Parlament Europeu. Avui la presència de Marine Le Pen ha provocat fins i tot la convocatòria d’una manifestació a la plaça davant del parlament a Brussel·les amb el lema: ‘1a, 2a, 3a generació. Tots som fills d’immigrants’.

Però per què vol un grup propi Le Pen? El cert és que si l’aconseguís crear, podria accedir a més influència i mitjans econòmics. Per aconseguir-ho, cal que aplegui un mínim de vint-i-cinc diputats de set estats diferents.

La líder del Front Nacional francès, Marine Le Pen, no té cap problema pel que fa al nombre de diputats, en va aconseguir vint-i-quatre. A més, avui ha demostrat en una conferència de premsa conjunta que té aliats com ara el partit holandès que encapçala el polèmic Geert Wilders, el partit de la Llibertat (PVV). Ara bé, de moment són partits de cinc estats. Malgrat que compten amb un total de trenta-vuit diputats, perquè cal sumar-hi els diputats de la Lliga Nord d’Itàlia, el flamenc Vlaams Belang i l’austriac partit de la Llibertat, no arriben a ser dels set estats diferents necessaris.

L’altre grup ultra que va irrompre amb força al Parlament Europeu fou l’UKIP britànic, que va aconseguir vint-i-quatre diputats. Le Pen no hi pot comptar perquè el seu líder, Nigel Farage, va dir que es nega a pactar amb ella ‘pels seus prejudicis i l’anti-semitisme’. A més, l’UKIP ja forma part del grup de l’Europa de la Llibertat i la Democràcia.

Avui Le Pen no ha volgut revelar amb quines altres forces estan negociant, però ha reiterat que no compten amb els escons dels neonazis grecs ni hongaresos. El líder del PVV holandès, Wilders, creu que ‘les pròximes setmanes” aconseguiran formar un grup propi que lluitarà per “defensar la sobirania nacional’. ‘No ens aturaran en el nostre objectiu de tornar la sobirania a les nacions’, ha dit, i s’ha mostrat convençut que estan fent historia a la UE. L’objectiu d’aquesta aliança és lluitar contra la integració europea i tornar competències als estats. També limitar la lliure circulació de fronteres i treballadors.

Més influència

Si formessin grup, tindrien dret a opinar sobre qualsevol tema que es tractés a les sessions plenàries. També podrien presidir un dels vint comitès i dos sub-comitès que hi ha a l’euro-cambra.

El president del grup podria influir en l’agenda dels plenaris i guanyaria dret de rèplica quan hi comparaguessin cap de la Comissió Europea i del Consell Europeu.

Més mitjans econòmics

Si aconseguissin formar grup, tindrien accès a una secretaria, oficines i ajudants pagats pel parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any